Erre Tudod Használni a Digitális Pénztárcákat

A digitális, vagyis az e-tárcákról bizonyára te is hallottál már, azonban lehet, hogy nem tudsz róla, hogy a használatukkal mennyi pénzt spórolhatsz meg és mennyivel kényelmesebbé teheted a pénzügyeidet. Ha gyakran látogatsz olyan szerencsejáték oldalakat, mint például a https://vulkanvegas.com/hu/category/roulettes, vagy gyakran kapsz külföldről pénzt, esetleg gyakran vásárolsz az interneten, akkor neked is érdemes lehet saját e-tárca alkalmazást használnod. Olvass tovább és tudj meg többet a digitális pénztárcákról csupán 5 perc alatt!

Ezt Jelenti a Digitális Pénztárca Fogalma

A digitális pénztárca tulajdonképpen olyan, mint egy digitális bankszámla. A különbség csupán annyi, hogy míg a bankszámlán vezetett pénzed egy bank tartja nyilván, addig a digitális, vagy másnéven e-tárcádon lévő pénzt a tárcaszolgáltató. A tárcaszolgáltató minden esetben hivatalos engedélyekkel rendelkező pénzügyi szolgáltató, amely a banki garanciához hasonlatos garanciákat vállal. Ezen garanciák vállalása törvényi kötelessége, melynek elmaradása esetén az európai szervek is felelősséget vállalhatnak probléma esetén, csakúgy, mint egy bank esetében. Ennek megfelelően tehát, az e-tárcák használata teljesen biztonságos, mind adatvédelmi, mind pénzügyi szempontból.

A Digitális Pénztárcák Használata

E-tárca használatához először is létre kell hoznod egy felhasználót az általad választott tárcaszolgáltatónál. A banki számlanyitással ellentétben azonban nem feltétlenül szükséges egyből pénzt is helyezned a tárcádra. A legtöbb tárcaszolgáltatónál már Magyarországról is tudsz regisztrálni, de egyes digitális pénzügyi szolgáltatók esetében sajnos hazánkból még nem lehetséges a számlanyitás. A regisztrációhoz csupán olyan alapvető adatokra van szükséged, amelyet bármely másmilyen weboldalon történő regisztráció esetén is megadnál, mint például a neved, az email címed és a telefonszámod. Értelemszerűen muszáj valódi, működő email címet és telefonszámot megadnod, mivel enélkül nem fogod tudni véglegesíteni a regisztrációdat, ráadásul ezeknek az adatoknak a pénzed biztonsága miatt is fontos szerep jut. Ha például a szolgáltató gyanús tevékenységet észlel a tárcádon, akkor SMS üzenetben azonnal értesíthet, valamint jóváhagyást kérhet tőled.

Miután végeztél a regisztrációd véglegesítésével, megkapod a saját virtuális tárcádat, amelyen alapesetben értelemszerűen nem található pénz. Szolgáltatótól függően a tárcádat a megadott pénznemekben vezetheted, bár egyes szolgáltatók még akár azt is lehetővé teszik, hogy egyszerre több különböző devizában is nyilvántartsd az egyenleged, például legyen rajta külön 50,000 forint és külön 80 euró. Ha használni szeretnéd a tárcádat, akkor ahhoz először pénzt kell töltened rá. Pénzt természetesen úgy is kaphatsz, ha valaki az alkalmazáson belül, vagy kompatibilis alkalmazáson keresztül utal pénzt a tárcádra.

Ha te magad töltenéd fel a tárcádat, akkor arra leggyakrabban bankkártyával és banki átutalással van lehetőséged. Bankkártyával történő feltöltés esetén a folyamat ugyanaz, mintha egy webáruházban vásárolnál, a különbség csak annyi, hogy a választott összegért cserébe nem egy terméket kapsz, hanem az megjelenik a digitális tárcád egyenlegén. A bankkártyás feltöltés azonnali, maximum néhány másodpercet vesz igénybe és alacsony tranzakciós költségeket von maga után. A banki átutalásos feltöltés ezzel szemben akár 3-5 munkanapot is igénybe vehet, valamint magasabb tranzakciós költségek is kapcsolódhatnak hozzá, így ez leginkább csak kiemelten nagy összegek esetén használatos. Miután pénzt helyeztél el a tárcádon, azt szabadon elküldheted másik e-tárcákra, vagy közvetlenül is felhasználhatod online fizetésre.

Az e-Tárcák Használatának Legfőbb Előnyei

Digitális pénztárcát leginkább akkor éri meg birtokolnod, ha sokat vásárolsz az interneten vagy gyakran kapsz pénzt külföldi devizában. A digitális tárcádra érkező dollár, euró és egyéb devizák ugyanis nem konvertálódnak át automatikusan forintba, mint ahogy az egy magyarországi bankszámla esetén történne. Így az ittlévő pénzből mindig akkor tudsz felvenni, amikor éppen kedvező az árfolyam. Arról nem is beszélve, hogy a tárcaszolgáltatók általában eleve kedvezőbb árfolyamon végzik a devizakonverziót, legyen szó bármilyen pénznemről, mint amit a hazai bankok kínálnak. Sőt, egyes szolgáltatóknál a tárcán belül maradva is át tudod váltani a pénzed, így akár abból is hasznod húzhatsz, hogy amikor a forint gyengébb, akkor beváltod az euródat, amikor pedig erősebb, akkor vissza, mindezt rendkívül kedvező jutalékok mellett.

A másik legfontosabb előnye a digitális tárcáknak a kedvező tranzakciós költségek. Ha például nagyobb összeget kell utalnod valakinek, akkor könnyen lehet, hogy egy tárcaszolgáltatón keresztül ezt olcsóbban tudod megtenni, mint hagyományos banki átutalással. Ráadásul a hagyományos banki átutalások külföldi utalás esetén továbbra is napokat vehetnek igénybe, míg egy digitális tárcaszolgáltatónál ezek a tranzakciók országtól függetlenül is akár néhány perc vagy óra alatt létrejöhetnek.

A Legnépszerűbb e-Tárca Szolgáltatók

Végezetül álljon itt néhány a legnépszerűbb, Magyarországról is elérhető e-tárca szolgáltató közül, ahol akár te is számlát nyithatsz mindössze 5 perc alatt.

PayPal

A PayPal az első digitális tárcaszolgáltató, amely már egészen 1998-óta zavartalanul működik. Ennek megfelelően ez az egyik legszéleskörűbben elterjedt, legbiztonságosabb és legkényelmesebb választás egy átlagos felhasználónak. Sok innovatív funkció azonban sajnos továbbra sem érhető el PayPalon.

Revolut

A Revolut az utóbbi 5 évben vált rendkívül népszerűvé, számos újító jellegű funkciójának és legfőképpen a rendkívül kedvező valutaátváltási arányainak köszönhetően. Ha sok pénzt kapsz külföldről, vagy több devizában szeretnéd egyszerre tartani a pénzed, akkor a Revolut lehet a legjobb választás.

Neteller

A Neteller egy olyan e-tárca szolgáltatás, amely leggyakrabban köztes tárcaként használatos. Vagyis ide kényelmesen lekérheted a nyereményeidet például online kaszinó oldalakról, vagy a pénzedet e-kereskedelmi oldalakról, majd közvetlenül a tárca használatával elköltheted azt különféle internetes vásárlásokra.