Kirándulások Ljubljanából

Ljubljana látnivalók

Ljubljana ideális pár napos kiruccanáshoz, romantikus nyaraláshoz. A mérete pont megfelelő, így bőven van elegendő idő a látnivalók megtekintésére, és beleférhetnek a környék számos híres természeti csodás is, mint a Bledi-tó, és a Postojnai cseppkőbarlangok. A fő látványossága a vár, ahová egy sikló visz fel, vagy a Prešeren tér, amely az Adventi vásárnak is a helyszíne.

Miért jó választás Ljubljana?

Ljubljana a romantikát kedvelő számára is jó választás, még a neve is nagyon hasonlít a szlovén „ljubljena” (jelentése szeretett) szóhoz. Romantikus jellegét a történelmi épületeinek, festői környezetének köszönheti, másrészt a városból fiatalos lendület árad. A látogatás számos előnnyel jár, nyáron nagyon kellemes meleg van. A város gyalogosan könnyen bejárható, de sok városhoz hasonlóan a kerékpárbérlési program révén a távolabbi nevezetességek is elérhetőek. Ljubljana Budapestről autóval és diszkont repülőtársaságokkal is gyorsan elérhető, a repülőtere a városon kívül 27-kmre található.

Ljubljana látnivalók

Mikor érdemes Ljubljanába utazni?

Mivel nyáron igen nagy lehet a hőség, télen pedig hideg van és sok hó is eshet, különösen kisgyerekkel a tavasz és az ősz a legjobb városnézésre. Viszont előnye a nyári utazásnak, hogy a kis távolságok miatt a tengerpart (Koper, Piran, Portoroz) könnyen és gyorsan elérhető. Alig egy órányira fekszik Trieszttől, de Velence is kevesebb, mint 3 óra alatt közelíthető meg.

Ljubljana legszebb látnivalói

Szecessziós épületek

Ljubljana egy igen kellemes város. Az 1895-ös földrengés a város nagy területét rongálta meg, így jelentős részét szecessziós stílusban felújították azonban az óvárosát szerencsére a földrengés nagyrészt megkímélte. Az óvárosában középkori macskaköves utcákban pasztellszínű elegáns épületek találhatók. Szlovéniában egy, az országra jellemző szecessziós stílus alakult ki, amelyre az Ausztriából induló szekciós mozgalom volt hatással. A legszebb épület az 1901-ben épült Sárkányhíd, amely a város emblémája, valamint a Prešeren téren található remekmű a Hauptmann ház, amely a földrengést is átvészelte.

Ljubljana látnivalók

Ljubljanai vár – Ljubljanski Grad

A város fölötti dombon magasodik a 11. századi vár, amely Ljubljana fő attrakciója, szinte bármely pontról jól látható. A dombra gyalogosan és siklóval mehetünk fel. A családos látogatók számára a Bábművészeti Múzeuma is különleges élményt nyújt. A legszebb panoráma a vár őrtornyából nyílik, ahová egy 100 lépcsős csigalépcsőn lehet feljutni. Nyáron meghosszabbított nyitvatartással látogatható, különösen naplementekor nyújt szép látványt.

Állatkert- Zoo Ljubljana

Az állatkert a városba látogató turisták kedvelt szórakozása. Családi kirándulások népszerű programja, a Bledi-tó és a Postojnai-barlang mellett a leglátogatottabb turisztikai attrakció. Az állatkertet 1949-ben alapították, korábban a város központi részén állt, de 1951-től a mai helyén, a Roznik-hegy lejtőin áll. Területet 19,6 ha, és több mint 6 km hosszú a sétánya. Amikor a háború a volt Jugoszlávia területén kitört, néhány állatot így az aranyarcú gibbont háborús menekültként fogadták be.

Ljubjana turisztikai kártya

A legtöbb turisztikai célponthoz hasonlóan Ljubljana is kínál turisztikai kártyát, amely a városi tömegközlekedéshez korlátlan számú utazást biztosít, valamint a nevezetességekhez, és múzeumokban lehet használni. Általában azoknak éri meg, akik sokat használják a tömegközlekedést, bár Ljubljana egy kompakt méretű város, gyalogosan is jól bejárható.

Ljubljana látnivalók

Egynapos kirándulások Ljubjanából

Bledi-tó és környéke

A városból számos társaság szervez kirándulásokat, például a festői Bledi-tóhoz, a Postojnai-cseppkőbarlanghoz, amelyet egy kisvasúttal lehet bejárni. Népszerű a Vintgar-szurdokba vezető túra, amely az ország másik leghíresebb idegenforgalmi nevezetessége, és a Bledi-tótól nem messze található.

Bledi-tó

Predjama-várkastély

A Postojnai-cseppkőbarlangtól nem messze egy 120 méter magas szikla tetején áll a Predjama-vár, a kastélytúra félnapos kirándulás keretében érhető el. A 800 éves vár manapság igen népszerű esküvő helyszín. Alatta titkos alagutak hálózata található, a híres Erazem lovagról szóló legendákról nevezetes. A barlang már a kőkorszakban is lakott volt.

Škocjan-barlangok

A környék nevezetes látnivalója a közelben található UNESCO védelem alatt álló Škocjan-barlangok, melyek Szlovénia legszebb természeti csodájaként tartanak számon.