NK Olimpija Ljubljana

NK_Olimpija_Ljubljana

Nogometni klub Olimpija, közismert nevén Olimpija Ljubljana vagy egyszerűen Olimpija, egy profi labdarúgóklub

, székhelye Ljubljana városában található. A klub a szlovén PrvaLigában, az ország legmagasabb labdarúgóosztályában szerepel.

A 2005. március 2-án, NK Bežigrad néven alapított Olimpija a 2005-06-os szezonban kezdte meg szereplését a szlovén ötödik ligában, és négy egymást követő szezonban sikerült feljutást elérnie, és a 2008-09-es szlovén másodosztály megnyerése után 2009-ben jutott fel először a legfelsőbb osztályba. Hét év után az első osztályban töltött idő után az Olimpija megszerezte első nagy trófeáját, amikor a 2015-16-os szezonban bajnoki címet szerzett. A 2017-18-as szezonban újabb bajnoki címet szereztek; ugyanebben a szezonban az Olimpija megnyerte a nemzeti kupát is, ezzel teljessé téve első dupláját.

A klub kezdetben a Bežigrad Stadionban és a ŽAK Stadionban játszott a másodosztályban való tartózkodásuk alatt, illetve az első évben az első osztályban. 2010-ben a 16 038 férőhelyes Stožice Stadionba költöztek.

Az Olimpija beceneve a „zöld-fehérek” (szlovénül: Zeleno-beli), amely a csapat alapszíneire utal, valamint a „Sárkányok” (szlovénül: Zmaji), amely a sárkányra utal, amely Ljubljana jelképe, és amely a város címerén és a klub címerén is szerepel.

Szlovén Bajnokság Tabella a FociTipp.net-en