Bohinji-tó

Bohinji-tó

A festői szépségű Bohinji-tó Ljubljanától alig másfél órás autóútra található. A környék minden évszakban ideális a szabadtéri programok kedvelői számára. Érdemes felkeresni a Mostnica-vízesést, és a Savica-vízesést, amelyek Szlovénia leglátványosabb zuhatagai. A Vogel-hegyre a Nihalka felvonóval is feljuthatunk, a tavon pedig panorámás elektromos hajóval utazhatunk. A tó körül kijelölt kerékpárút is található.

Bohinji-tó legszebb látnivalói

A Bohinji-tó (Bohinjsko jezero) Szlovénia legnagyobb természetes tava, a Júliai-Alpok szívében fekszik. A glaciális eredetű tó legnagyobb mélysége 45 m, de a nagy esőzésektől akár 3 m-rel is magasabb lehet a vízszintje. Misztikus hangulatát a tavat körülölelő hegyek látványának köszönheti, az északi oldalon meredek hegyvonulatok állnak, és tiszta időben a Triglav csúcsa is jól látható. A látogatók általában Ribčev Lavba érkeznek, – amelyik a legnagyobb tóparti város-, de sok szállás található a közeli Stara Fužinában, és a tó másik végén Ukancban is.

Ribčev Lav Bohinji-tó

Mostnica vízesés – Korita Mostnice

A Voje Völgy egy tipikus u-alakú gleccservölgy, itt található a 21 m magas Mostnica vízesés a környék egyik legszebb természeti látványossága. A közel 2 km hosszú mostnicai meredély részben tektonikus folyamat eredményeként részben pedig a Bohinj-gleccser eróziója, és mélyülése révén alakult ki. A vályúk hol 20 m mélyek, és csak vállnyi szélesek. A vízesést Stara Fužinától négy hídon és egy gyaloghídon lehet megközelíteni. Stara Fužina egész évben megközelíthető busszal Bohinskaja Bistrica felöl, nyáron pedig az Ukanc, és Savica-vízeséssel buszjárat köti össze.

Mostnica vízesés Bohinji-tó

Savica-vízesés

Szlovénia egyik legszebb és legnagyobb vízesésének tartják, amely különösen a hosszan tartó esőzések idején, valamint tavasszal a hóolvadáskor a leggyönyörűbb. A tó nyugati felében található, kb. 4 km-re a régi Hotel Zlatorogtól. A zuhatag a Komarča sziklafalából két ágban tör elő, a rövidebb vízesés ág 25 m, a hosszabb pedig 28 m hosszú. Napsütéses időben a medence felett szivárvány is látható. A vízesés vízenergiáját az Ukancban lévő Savica katonai vízierőmű is felhasználta, az új vízierűmű az 1950-es években épült. A Savica folyó hídjához a Bohinj Ukanc buszpályaudvarról vezet egy út. A vízesést belépődíj megfizetésével lehet látogatni.

Savica vízesés Bohinji-tó

Tevékenységek a Bohinji-tó környékén

Séta a Bohinji-tó körül

A tó körüli séta az ide látogatók kötelező tevékenysége. Jóval nagyobb, mint a másik nevezetesség a Bledi-tó, általában 4-5 óra alatt lehet a 12 km-es sétát megtenni.

Tippek a tó körbesétálásához

Általában a sétát az északi oldalon kezdik, átkelve a Ribčev Lavnál lévő hídon. Az ösvény Ukancig szinte átöleli a tavat, majd átkelve a Slavica-folyón a Vogel hegyi felvonóállomást lehet megközelíteni. A tó déli részén futó ösvény a forgalmas út fölé emelkedik, míg ismét a kiindulóponthoz Ribčev Lavhoz ér.

Vízisportok a Bohinji-tóban

A Bohinji-tó egész évben alkalmas sporttevékenységre. Mivel nyáron 24 Celsius fokra felmelegszik ideális úszásra, szörfözésre, kajakozásra és búvárkodásra. Télen befagy, de ez sajnos egyre ritkábban fordul elő. Úszásra a legjobb területek a tó nyugati részén találhatók.

Bohinji-tó

Horgászat

A Bohinji-tó népszerű a horgászok körében is, pergetés, légyhorgászat, durva horgászat engedélyezett. A Savica Bohinkaja folyón márciustól novemberig legyezés engedélyezett. A turisztikai hivatalban szerezhetők be a szükséges engedélyek.

Túrázás Bohinjban

A környék ideális a Triglav felfedezésére, a Bohinj-hegységet számos túraösvény keresztezi, 16 db jelzett hegyi ösvény található, amely összesen 300 km hosszú. A túra utak Stara Fužinától Ribčev Lavtól a Voje-völgyön keresztül vezetnek a Triglavig. Népszerű utak közé tartozik délre a Vogel felé, vagy a Savica-vízeséshez és a Komna fennsíkhoz vezető ösvény.

Kalandsportok Bohinjban

A Bohinji-tó környéke ideális a kalandsportok szerelmesei számára, lehetőség van kanyonozásra, tandem siklóernyőzésre, raftingra, sziklamászásra, Hydrospeedre, hegyi kerékpározásra, cipzározásra is.

Panorámás hajókirándulás

A Bohinji-tavon már legalább 100 éve létezik a tömegközlekedés, a hajók Ribčev Laz és Ukanc között szállították az utasokat. Ma a tavon két elektromos hajó közlekedik, akár egyirányban, vagy oda-vissza útra is igénybe lehet venni. A turisztikai hajók április közepétől november elsejéig naponta közlekednek. Két helyen lehet felszállni: Ribčev Lavnál (a híd és a Szent István templom közelében), illetve Ukancban (Camp Boninj-en beül).

Kirándulás a Vogel hegyre a Nihalka felvonóval

A Vogel síterep és kilátó a Júliai-Alpok dél-keleti részén található, a Nihalka felvonóval a 1535 m-es magasságba, 1000 méterrel a tó felett lehet a Rjava skalához feljutni. Csodálatos panoráma nyílik a tóra, a környékre és a Júliai-Alpok legmagasabb pontjára a Triglav csúcsára. A Vogel a zöld évszakban kiváló rövid és hosszabb magashegyi túrázásra, télen pedig igen kedvelt magas hegyi síközpont – 22 km hosszú sípályával 8 felvonóval rendelkezik.

Bohinji-tó megközelítése

A Bohinji-tó a Bledi-tótól nyugatra, attól csak 26 km távolságra van. Sokan ebből az irányból érkeznek meg Ribčev Lavba (23 km-re a bledi főút mellett). Érdemes felkeresni a helyi turisztikai központot, ahol remek túraötleteket, szállásötleteket kaphatunk és térképek is beszerezhetők.

Utazási információk

Szállások a Bohinji-tó környékén

Bohinji-tó szervezett programok