Bled látnivalók

Bled látnivalók

Bled Európa egyik legszebb alpesi üdülőhelye, világhírű a festői Bledi-tóról, a szikla tetején álló kastélyról és a bledi krémesről. A Bledbe látogatók elsődleges úti célja közé tartozik a Bledtől pár kilométerre lévő Vintgar-szurdok. Bled minden évszakban jó választás, számtalan programot és túraútvonalat kínál.

Bled legjobb látnivalói

Bled és a Bledi-tó Szlovéniában a Júliai-Alpokban a Triglav Nemzeti Park szélén helyezkedik el, amely lenyűgöző háttérül szolgál a környéknek. Bled egy közepes méretű szlovén település, és fejlett turisztikai kínálattal rendelkezik. Leginkább a festői szépségű tóról, és a nyugati partja közelében lévő szigetről ismert. A látnivalók és szolgáltatások gazdagsága miatt tökéletes kikapcsolódóst nyújt több napra, is, de a környék atmoszférája és a főbb látnivalói akár pár óra alatt is felfedezhetők. Könnyen megközelíthető akár a főváros Ljubljana felől, vagy az Isztriai-tenger felől.

Bledi-tó

A smaragdzöld színű tó Szlovénia egyik leglátogatottabb és legfestőibb helyszíne, a Bohinji gleccser vájta ki, egyes részein 30 m mély is lehet. A tó körül egy hat km hosszú gyalogos útvonal vezet körbe, az út kb. másfél óra alatt tehető meg. Útközben lehetőség van több ponton is a csónakázásra (Pletna), illetve a különböző kijelölt helyeken úszásra is.

Bled látnivalók

Strandok

Bled enyhe szubalpesi klímája miatt az alpesi üdülőhelyekkel összehasonlítva a leghosszabb az úszásszezonnal rendelkezik, a vize nyáron 20-24 Celsius fokos, és kedvező a fürdőzésre. A tó partján kijelölt szabadtéri nyilvános strandokon lehet úszni: a vár alatt a Vila Preseren mellett található a fizetős Public Lido (Grajka strand). Ingyenes strand a tó nyugati felén – közvetlen a szigettel szemközt a Velika Zaka. A Mala Zaka pedig a kemping közelében a tó északi részén található. Az utóbbiaknál a tó víze is sekélyebb.

Pletna

A pletna egy lapos fenekű csónak, amely a velencei gondola koncepciójára épült. A hagyományos pletnákat a helyiek készítik, az eredetük egészen az 1590-es évekig nyúlik vissza. Össze sem téveszthetők a színes napellenzők miatt, amely a nap, az eső, és a szél ellen nyújt védelmet. A tavon 23 pletna jár, felszállás a pletjarni Gyógyfürdőnél, a Park Hotelnél, a Mlinonál valamint a Velika Zaka kikötőnél van. A Bledi-szigetre egy fából készült elektromos hajóval is el lehet jutni, az indulás a Café Park alatti mólónál található. Jó tudni, hogy kedvezőtlen időjárási feltételek esetén a hajó nem közlekedik.

Bled Pletna

Bledi-sziget

A sziget kedvelt esküvői helyszín, és a romantikus az 1534-óta használatos kívánságharangot megkongatni. A szigeten található a Mária Mennybemenetele-templom és egy információs épület szuvenír bolttal és kávézóval.

Bledi-sziget

Bledi vár

A bledi vár Szlovénia legrégibb kastélya, amely a 130 m magas szikla tetején áll. Maga a kastély a tó partjáról is lenyűgöző látványt nyújt. A története egészen 1004-ig nyúlik vissza, bár ekkor még csak egy román stílusú torony állt a jelenlegi kastély helyén. Az első várat védelmi célból építették, és az idők során az erődrendszert korszerűsítették az árok feletti fallal, és az emelőtoronnyal, valamint további tornyokkal bővítették. Egy erős földrengés 1511-ben erősen megrongálta, és a későbbiekben a mai látványhoz hasonlatosan építették újjá. Az 1950-60-as években restaurálták. A vártoronyból festői kilátás nyílik a tóra, és a Gorjenska régióra.

Bledi vár

Kremsnita

A Bledi-krémes, vagy Bledi-torta kötelező a kulináris élvezetek rajongói számára, amelyet először a Park Hotelben készítettek 1950-es években. Ma a Bledi-krémest számtalan helyen árusítják, azonban az eredeti íz miatt a Park Hotelben készült krémest érdemes megkóstolni, ahol azóta is változatlan recepttel készítik.

Vintgar-szurdok

Az 1,6 km hosszú mély Vintgar-szurdok Gorje falu közelében, – a Bledi-tótól 4 km-re északnyugatra található, amely nevezetes a vízesésekről és a különféle eróziós képződményekről. A 13 m magas Šum vízeséshez a szurdokon fahidakon és egy tanösvényen keresztül lehet eljutni. A Vintgar-szurdok április elejétől november elejéig látogatható.

Vintgar-szurdok

Straža

A Straža egy 646 m magas domb közvetlenül a tó mellett magasodik. A tetejére gyalogosan a sétaúton és libegővel lehet feljutni, és látványos kilátás nyílik a szemközt lévő várra és a tóra. Nyáron az adrenalin szánkózás az egyik legnagyszerűbb tevékenység, a bobpálya hossza 520 méter. Télen síközpontként működik.

Fijakerji

A bledi hagyományok része a fijákerek, a nyitott kocsik, amelyek ma egyfajta turisztikai látványosságok. A kocsisok tradicionális egyenruhát viselnek ma is. A taxik kezdetben az ide érkező zarándokokat szállították, majd a vasút elkészültével a pihenni, gyógyulni vágyó turistákat szállították a pályaudvarról a kívánt útvonalon. A kerekeket kivéve a kocsi legfőbb elemei változatlanok és fékrendszerrel is rendelkeznek. A fiákerekkel a tó körül és a bledi várhoz lehet kocsikázni.

Turistavonat

A Bledi-tó körül egy turista vonat is közlekedik áprilistól októberig. Összesen 7 megállónál lehet felszállni, és nagyjából 45 percenként indul.

Bled utazási információk

Bled szállás

Bled szervezett programok