Triglav Nemzeti Park

Triglav Nemzeti Park Jasna tó

A Triglav Nemzeti Park területén találhatók Szlovénia legszebb hegyei legmagasabb csúcsa, egyben Szlovénia jelképe a Triglav-hegy. Legnépszerűbb területei Bled és Bohinj környéke, Bovec Szlovénia kalandközpontja a kajakozás, kanyoning, és a rafting szerelmesei körében kedvelt. A túraútvonalak alkalmasak pár órás sétára, de akár több napos túrára hegymászásra is.

Triglav Nemzeti Park látnivalói

Szlovéniában minden feltétel adott a túrázáshoz, több mint tízezer km jelzett ösvénnyel rendelkezik. Legnépszerűbb hely a Triglav Nemzeti Park, ahol mindenki megtalálja az adottságainak leginkább megfelelő útvonalat legyen szó könnyű mérsékelt sétáról, vagy kihívást jelentő túráról. Az ösvények szurdokokon, legelőkön keresztül, folyók, festői vízesések, és tavak mentén egészen a csúcsokig haladnak és bámulatos kilátást nyújtanak.

Szlovénia északnyugati részében a Júliai-Alpokban található, a területe hatalmas 880 km2, az ország területének 4 százalékát teszi ki. Északi oldalán egészen Kranjska Gorától (olasz határ mellett) délre Tolminig, nyugati oldalon Bovec és könyékét keleti irányban pedig majdnem a Bledi-tó és a Bohinji-tó környékét fogalja el. A Triglav Nemzeti Park felfedezéséhez jó kiindulópont a Beldi-tó, valamint a Bohinji-tó környéke, innen a legközelebbi Kranjska Gora akár fél óra alatt megközelíthető.

Triglav Nemzeti Park

Triglav

A Triglav Nemzeti Park területét a Júliai-Alpok vonulata szeli ketté, és a közepén található Triglav-hegy (2864 m), amely legmagasabb csúcsa egyben Szlovéniáé is a Triglav. Ljubjlanától 80 km-re fekszik, az autópályán kb. másfél óra alatt érhető el. A megmászására főként a száraz évszakok (június-október) ideális, viszont érdemes a látogatást augusztus-szeptember kivételével tervezni, mivel a szlovén turisták miatt is ilyenkor nagyon zsúfolt lehet. A Triglav a közepes nehézségű hegyek közé sorolható, akár nagyobb gyermekkel is elindulhatunk komolyabb mászási vagy túrázási tapasztalat nélkül, viszont legalább hat órányi folyamatos túrázásra érdemes felkészülni. A hegyre sok ösvény vezet fel, a legegyszerűbb útvonal a Rudno Polje felől Kredaricán vezet fel. A Triglav csúcsára hosszú túrával lehet feljutni, és csak a legtapasztaltabbak teszik meg egy nap alatt. Az út jelentős része technikailag nem annyira megerőltető, és a csúcs közelében sokan éjszakára egy hegyi menedékházban, hüttében szállnak meg. A csúcs megmászása jelenti az igazi kihívást, mivel felfelé via ferrátává alakul és biztonsági felszerelést igényel.

Triglav csúcs

Bledi-tó, és a Bohinji-tó környéke

Triglav Nemzeti Park túraútvonalai családosok számára is kiváló lehetőségeket kínálnak. Kisebb gyermekkel érkezők számára mind kirándulás, és látnivalók szempontjából legideálisabb Bled és környéke, ahol a festői vár mellett csónakázásra, fürdésre is van lehetőség, és a közeli Vintgar-szurdok is könnyen elérhető. Akik kevésbé turistás helyre vágynak, számukra talán a Bohinji-tó környéke ajánlott. Kihagyhatatlan látnivalói a Savica vízesés, és a Mostnica vízesés, az előbbit Ukanc felől az utóbbit pedig Stara Fuzina felől közelíthetünk meg. Ukanctól gondolával a Vogel síterepre is könnyen feljuthatunk.

Vintgar szurdok

Kranjska Gora és környéke

A Bledi-tótól könnyen elérhető Kranjska Gora szintén ideális családosok (nagyobb gyerekkel utazók) számára, itt már magasabb hegyek is találhatók, és hosszabb túrákra is benevezhetünk. Kranjska Gora egy kevésbé felkapott alpesi üdülőtelepülés, télen síparadicsom, az olasz határtól pár km-re található. A völgyek királynőjeként is nevezik, és olyan nevezetességeket kínál, mint a Jasna-tó, és a Martuljek-vízesés. Akik szeretik a via ferrata-t, és a hegymászást azok számára is tökéletes választás, de könnyű kiránduló útvonalakat, hosszabb-rövidebb túrákat is kínál.

Krajnska Gora

Tolmin és környéke

A déli részen lévő Tolmin a Park legdélebbi és egyben legalacsonyabban fekvő bejárata. Főként azok számára ajánlott, akik a tenger felé mennek, vagy a Postojna, vagy a Skocjan barlangokat is szeretnék egyidőben felfedezni. Nevezetes látnivalók a Zadlasica és a Tolmin-szurdok, ahol egy barlang és termálforrás is található. Az útvonal a szurdok fal mentén vezet át egy alagúton, majd a Tolminka folyó felett 60 m magasan egy hídon haladhatunk át.

Bovec és környéke

Családosoknak, kisgyerekkel utazók számára valószínűleg Bovec és környéke kevésbé ajánlott, mivel Bovec Szlovénia kalandközpontja. Bovec népszerűsége a Bledi-tóéval vetekszik, bár a város látnivalókat nem igazán kínál főként az aktív kikapcsolódás és a vízisportok szerelmeseinek nyújt programokat, például kajakozást, kanyoningot, raftingot, vagy zipline-t. Ugyanakkor olyan lenyűgöző természeti látnivalók találhatók a környéken, mint a Soca völgy (Isonzó völgy) a Soca folyó. A smaragzöld folyó ideális kajakozásra, kanyoningra, raftingra, és horgászatra, évente több tízezren keresik fel. A közelben található kb. egy órás autóútra Szlovénia legmagasabb panoráma útja a Mangart nyereg, a szlovén része via ferrata, csak megfelelő felszerelés és szaktudás birtokában ajánlott, valamint a Vrsic hágó, amely talán a legszebb hágója az országnak.

Soca folyó Bovec

Utazási információk

Szállások a Triglav Nemzeti Park környékén

Triglav Nemzeti Park szervezett programok