Postojnai cseppkőbarlang

Postojnai cseppkőbarlang

A Postojnai cseppkőbarlang a világ egyik legnépszerűbb turisták által is látogatható barlangja, és Szlovénia legnagyobb földalatti barlangrendszere is egyben. Leghíresebb látnivalója a fényes fehér Brilliant. A föld alatt egy vonat viszi a látogatókat a több ezer éves barlangok között. A lenyűgöző cseppkövek mellett nevezetes egy titokzatos állatfajról is, amely az akvárium a bejárat közelében található.

Postojnai cseppkőbarlang látnivalói

Postojna Szlovénia dél-nyugati részén fekszik, körülbelül hasonló távolságra van Ljubljanától, és a szlovén Isztriától. Autóval a fővárosból kevesebb, mint egy óra alatt, Budapestről pedig kb. két óra alatt érhető el. A Postojnai cseppkőbarlangot (szlovénul Postojnska jama) gyakran a barlangok királynője névvel illetik, barlangrendszer korát 3 millió évvel ezelőttre becsülik. Luka Čeč nevű barlangi lámpagyújtó fedezte fel 1818-ban, miközben I. Ferenc osztrák császár látogatására készültek. A barlang eddig felderített járatainak, termeinek hossza összesen 24-km, ebből a látogatók számára csak 5 km-es terület áll nyitva, a Postojna-barlang az év minden napján látogatható.

Postojnai cseppkőbarlang

Barlangvonat túra

A Postojnai cseppkőbarlang az egyetlen karsztbarlang, amely földalatti vasúttal rendelkezik, elsőként építették több mint 140 évvel ezelőtt (1872-ben). A kétvágányú vasúti pálya 3,5 kilométer hosszú, és a másfél órás tárlatvezetés során a látogatók megismerhetik a legfontosabb karsztjellemzőket, miközben a karsztfolyosók és csarnokok földalatti hálózatába szállítja az utasokat. A látogatható 5 km-ből 1,5 km gyalogosan fedezhető fel. A barlangtúra során a látogatók elsőként egy ember által alkotott alagúton keresztül jutnak be a barlangvonattal az első természetes átjáróba. Innen két barlangcsarnokba visz az út, elsőként a rengeteg barlangképződményről nevezetes Gótikus terembe, majd a Kongresszusi terembe. A Nagy-hegyre (Kálvária) 2 km hosszú sínpálya vezet, majd itt elhagyva a vonatot az Orosz hídon kell átkelni. Itt találhatók a Szépbarlangok, amely a túra utolsó állomása, ezt követően viszi fel a vonat a látogatókat a felszínre.

Postojna-barlang

Brilliant

A Postojnai cseppkőbarlang hihetetlenül gyönyörű földalatti termekkel rendelkezik, turisták milliói érkeznek a világ minden tájáról. A Szlovén-karszt és a Postojani barlang szimbóluma a Brilliant (Brilliáns, vagy más néven Ragyogó), amely a világ leghíresebb sztalagmitja. Az 5 m magas sztalagmit a Szépbarlangokban tekinthető meg. A fehér, ragyogó színét a rajta folyamatosan és lassan lecsepegő víznek köszönheti, amely vékony kalcit réteget rak rá le. Mellette egy díszes karszt oszlop áll.

Felhőkarcoló

A turista útvonal mentén, közvetlenül a Kálvária alatt látható a 16 m magas és széles sztalagmit, a Felhőkarcoló. Bár a Postojna-barlang mélyében található félmillió évesnél is idősebb cseppkőképződmény, a turista útvonalon ez a legrégebbi cseppkő, kb. 150 ezer éves. Szabad szemmel inkább tűnik kőfalnak, mint cseppkőnek.

Óriások

A Postojnai cseppkőbarlangot általában a hatalmasság szóval illetik a látogatók és a tudósok egyaránt. A felhőkarcoló mellett cseppkőerdőre hajazó, magas pompás mennyezet felé törő sztalagmit is áll, amelyek az Óriások nevet viseli. A Nagy-hegy (Kálvária) tetejéről lehet a barlang belsejében a legszebb látványosságban gyönyörködni.

A Kálvária valószínű a barlang mennyezetének beomlásakor keletkezett, a mérete hatalmas: több mint 168 ezer m3 a térfogata, például könnyen elférne benne a londoni Szent Pál-székesegyház is. A Kálvária tetejéről szédületes látvány nyílik az Óriásokra. Manapság a természetes boltozata sziklaszilárd, nem kell tartani nagyobb beomlástól. Felfelé tekintve láthatunk mai napig is fejlődő barlangképződményt az ősi barlangmaradványokon.

Vivarium Akvárium

A barlang 150 állatfaj otthona, ezek közül az olmok a legnépszerűbbek. Maga a Vivarium két részből áll, egyrészt egy kutatási területből, másrészt a bejárattól 50 méterre lévő akváriumból, ahol testközelből csodálhatók meg a földalatti világ titokzatos teremtményei, például a karcsúnyakú bogár, amelynek léte cáfolta meg azt a téves feltételezést, hogy nincs élet a barlangokban.

Bébi sárkányok

A Postojnai cseppkőbarlangban élő szörnyű sárkány utódairól számos legenda él, az írásos beszámolók a 17. századból származnak. Habár a karszton élő emberek megszokták, hogy barlangok, aknák, szokatlan források között éljenek, amelyek a heves áradások idején akár kilépnek a földből, de amikor a néhány szokatlan, fehér hosszú, négylábú halat (olma) az erős áramlat felhozott a felszínre, meg voltak győződve, hogy a barlangban egy sárkány él, és ezek pedig a sárkány bébijei. A sárkányok iránt aztán tudósok is el kezdtek érdeklődni. A világon szinte egyedül a Dinári-karszton honosak az olmák, és Szlovénia, valamint a Postojnai cseppkőbarlang továbbra is a fő élőhelyük a kedvező barlangi környezet miatt. Érdekességük többek között, hogy akár 12 évig is bírják élelem nélkül, és akár 100 évig is élhetnek. A sárkánybébik a kiállítási akváriumban láthatók.

Különleges élmények

VIP Postojna-barlang

A VIP túra keretében egy másfél órás rövidített túrán lehet részt venni egy barlangvezető segítségével. A túra privát barlangvonaton való utazást, és látogatást a bébi olmokkal is magában foglal.

Postojnai cseppkőbarlang

EXPO Cave Karst

A modern és interaktív kiállítás a barlang történetét és a földalatti karsztképződmények kialakulását mutatja be. A világ legnagyobb Karszt és Postojna-barlang kiállítása a rangos szlovén Sejalec-díjat is elnyerte, ugyanakkor tartalmazza még másik két kiállítás megtekintését – A világ pillangói, és Az élet milliárd éven belül kiéllítást.

Kalandtúra Luka Čeč nyomában

Tapasztalt vezetővel, beöltözve, megfelelő felszereléssel lehet a titkos barlangmélységekben túrázni. A szerencsések akár a természetes élőhelyükön olmokkal is találkozhatnak.

Jegyár

Felnőtt belépőjegy ára: 28, 50 €

Gyermekjegy ára 5 éves korig: 1 €

Gyermekjegy ára 6-15 éves korig: 17,10 €

Diákjegy ára 16-25 éves korig: 22,80 €

Tippek a Postojna-barlang látogatásához

Mivel a barlang belsejében télen-nyáron állandó, 10 Celsius fok a hőmérséklet ajánlott ennek megfelelő ruházatot viselni.

Az akvárium nyitvatartása a túra menetrendjétől függ, az alábbi oldalon https://www.postojnska-jama.eu/en/information/tour-timetables/ érdemes a pontos időpontokról tájékozódni.

A barlangrendszer nemcsak a mozgásban akadályozott látogatók, hanem a babakocsival érkezők számára is kényelmesen látogatható. A gyalogutak, rámpák igazodnak a babakocsik méretéhez.

14 év alatti gyermek csak felnőtt kíséretében látogathatja a barlangot.

Utazási információk

Postojna szállás

Postojna szervezett programok

Fotók: Postojnska-jama.eu