Így befolyásolhatja az időjárás a sportfogadást

Az internetes sportfogadás egyre népszerűbb, az utóbbi években pedig az olyan slágersportok mellett, mint a foci, tenisz vagy kosár, a magyarországi játékosok is egyre több különlegesebb sportra is fogadást tesznek. Az olyan magyar online szerencsejáték oldalakon, mint például a kaszinó GGbet oldala, akár több, mint 30 különféle sportra is fogadásokat tehetsz. Ha jó fogadásokat akarsz tenni, akkor azonban mindenre is gondolnod kell. Az időjárást sokan nem veszik figyelembe, pedig számos sport esetén döntő lehet a futam vagy a meccs kimenetelét tekintve. Olvass tovább és tudd meg miként befolyásolhatja az időjárás a sportfogadást.

A Sportfogásban Minden Is Számít Egyszerre

Legyen szó akármilyen sportfogadásról, van egy dolog, amely minden esetben közös. Amikor egy meccsre, futamra vagy játékra vonatkozóan akarsz jóslatot tenni, akkor végtelen számú szempontot kell figyelembe venned. A szempontok és a szempontok súlya persze nagyon különbözik sportágtól függően. A motorsportban a vezetők teljesítényén kívül például a technológiai háttér is nagyon fontos, a fociban azonban csak a játékosok teljesítménye számít. Az egyéni sérülések és magánéleti problémák a csapatsportokban kevésbé fontosak, hiszen néhány játékos rossz teljesítményét még a csapat többi része ellensúlyozhatja, azonban az egyéni sportokban, mint például a tenisz, ilyen dolgokon is elmehet egy szett.

Annak ellenére, hogy a különböző sportokban túlnyomó többségében különböző szempontok döntenek az események alakulásáról, van néhány szempont, amely a legtöbb sportágban univerzálisan érvényes lehet. Az egyik ilyen szempont az időjárás, amelyre sok kezdő nem is gondol, pedig akár meg is határozhatja egy mérkőzés alakulását. Biztosan mindenki hallotta már azokat a vicces történeteket, amikor barátságos mérkőzésen a fogadó csapat otthonában olyan hideg van, hogy esik a hó, a vendégcsapat pedig meleg éghajlatról érkezik és még soha nem láttak havat. Vagy amikor a hazai csapat 3000 méteren fogadja a vendégeket, akik mivel nincsenek hozzászokva a magaslati levegőhöz, futni is alig tudnak. Ezek persze extrém esetek, de az időjárás rengeteg sportban meghatározó lehet.

Motorsportok

Talán nincs még egy olyan sport, amelyben az időjárás annyira meghatározná az eseményeket, mint a motorsportokban. A motorsport fogadás amúgy is egyedinek számít, hiszen a technológiai háttér fontossága miatt komolyan követni kell a technológiai híreket is, ahhoz, hogy jó fogadásokat tudj tenni. Ha azonban ez még nem lenne elég, az időjárást is figyelembe kell venned. Egyeseket ez a fajta komplexitás eltántorít attól, hogy a motorsportokra fogadjanak, azonban mások pont ezért kedvelik ezeket a fogadásokat, hiszen ez azt is jelenti, hogy rengeteg olyan ismert faktor van, amely alapján megpróbálhatsz racionális döntést hozni. Szemben például a csapatsportokkal, ahol azt próbálod meg megtippelni, hogy vajon mennyire sikerül jól szerepelniük a játékosoknak a mai mérkőzésen.

Sok motorsportban lehetőség van a végeredményen túl is számtalan más dologra szavazni, valamint élő szavazásra is a futam közben. Egyes autósportokban arra is fogadhatsz, hogy a futam lefújásra kerül-e az időjárás miatt. Ez sokaknak a titkos nyerő fogadása, hiszen ahhoz, hogy ezt a fogadást meg tudd nyerni, sem a versenyzők teljesítményével, sem a technológiai háttérrel, sem semmi mással nem kell foglalkozni, csak az időjárással. Csak egy szempontot figyelembe véve mindig könnyebb nyertes fogadást tenni.

Szabad Ég Alatt Játszott Sportok

Az időjárás a motorsportok mellett azokban a sportokban lehet fontos tényező, amelyeket a szabad ég alatt játszanak. Komolyan befolyásolhatja a meccs eredményét az időjárás például a fociban, teniszben, golfban vagy a hosszútávfutásban is. A fociban elsősorban az eső lehet döntő jelentőségű, mivel a vizes pályán az erősebb csapat nem tud olyan dinamikusan játszani és a technikás játék lehetőség is visszaszorul. A tenisz és golf meccseket eső esetén általában elhalasztják, azonban ezek esetében a szél lehet döntő jelentőségű. Hasonlóan ahhoz, ahogy a fociban az eső elveszi az erőssebbik fél erejét, a teniszben a szél tudja ezt megtenni. Erős szélben semelyik játékos nem fog tudni kellően pontosan ütni, így az erősebb játékos előnye elveszhet.

Szintén érdekes tényező lehet az időjárás a hosszútávfutásban, ahol nem csak a szél erőssége, hanem a szél iránya is számíthat, de a leginkább meghatározó tényező a hőmérséklet. Esős időben sokszor a hosszútávfutásos versenyek is elhalasztásra kerülhetnek, kivéve persze az ultramaratonokat, ugyanis esőben futni iszonyatosan megterhelő. A futók teljesítményét azonban elsősorban a hőmérséklet befolyásolja. A legtöbbek szerint a hosszútávfutáshoz leginkább ideális hőmérséklet 10 fok körül van. A 20 fok feletti idő már kezd kényelmetlenné válni, 25 fok felett már jelentősen csökkenhet a sportolók teljesítménye, 30 fok felett pedig már a rosszullét kockázata is fennáll. A hőmérséklet tehát a hosszútávfutásnál nem csak a győztes személyét, de a legjobb időt is segíthet megtippelni.

Fedett Pályás Sportok

A fedett pályás sportok értelemszerűen kivételt jelentenek, hiszen ezeket az időjárás semmilyen módon nem befolyásolni. Hiába van kint bármilyen idő, a stadionon vagy sportcsarnokon belül mindig adottak lesznek az ideális körülmények a játékhoz. Tipikus fedett pályás sportok például a kosárlabda, a jéghoki és a kézilabda.

Az, hogy az időjárást nem kell figyelembe venni a játékstílusodtól függően előny is lehet. Egyrészt segít döntést hozni, hiszen eggyel kevesebb tényezővel kell számolni, másrészt azonban egy könnyen megismerhető és megjósolható tényező ezzel el is veszik, amelyre alapozva jó fogadásokat tehetnél.