Ljubljana legjobb családos programok

Ljubljana látnivalók

Ljubljana igazi zöld város, és a sétálóövezetben közlekedő zöld elektromos járművek a gyerekek számára is izgalmassá teszik a városnézést. A Tivoli Park mellett egy modern állatkert is található. A fővárosból egynapos kirándulásokra is indulhatunk: jó program a festői cseppkőbarlang, amelyet kisvasúttal lehet bejárni, vagy a tengerpartra is gyorsan eljuthatunk.

Legjobb látnivalók és programok családosoknak

Ljubljanai sikló

A sikló 2006-óta működik, a belvárost köti össze a Várheggyel. Az üvegfalú modern dizájn felvonóból a középkori védőfal romja is jól láthatók. Kombinált jeggyel a sikló, és a kastély fizetős részei is látogathatók. Az alsó állomása a Krekov térnél a Központi Piactól sétatávolságra van.

Ljubljana sikló

Tivoli Park és az Állatkert- Zoo Ljubljana

A Tivoli Városliget a szlovén főváros legnagyobb parkja, amely kedvelt az aktív sportok és a természetkedvelők körében. A parktól nyugatra található Zoo Ljubljana nemcsak a helyiek, de a városba látogató turisták kedvelt szórakozása. Családi kirándulások népszerű programja a különböző workshopok, és programok miatt. 1988-ban jelentősen megújult és modern állatkertté alakult, minden megtalálható a létesítményben, ami az adott állat számára nélkülözhetetlen: alvó, napozó, fürdő, megfigyelő, rejtőzködő hely adott fajhoz igazodva egyaránt. Évente többszázezer (260 ezer fő) látogatója van, nemcsak Szlovénia őshonos faunája, hanem (nem őshonos) emlősök, hüllők, kétéltűek és madarak élőhelye is. Az állatkertben aranyarcú gibbonok is láthatók, akik minden reggel a jellegzetes „dalukat” éneklik el. Ezenkívül számtalan veszélyeztetett és ritka állat otthona (Szibériai tigris, Ázsiai elefánt, gepárd stb.) A Vecna pot 70-ben található állatkert minden nap látogatható, a városközpontból közlekedő 18-as buszjárattal érhető el.

Ljubljana állatkert

Kavalir

Izgalmas program elektromos autóval a városközpontot körbejárni. Az autómentes belváros népszerű közlekedési eszköze az ingyenes jármű, amelyek főként a turisták, az idősek és mozgásban akadályozottak szállítását végzi, a gyalogos történelmi városrészen lassan, rendszeres útvonalon haladnak, a Krekov tér, a városi buszmegálló és a Drámaszínház útvonalon. A flotta jelenleg 2 nyitott, 2 télen fűthető üvegezett járműből áll. A Kavalir sofőrök a sétálóövezetben bárhová elviszik az utasokat. A nyári turista szezonban (áprilistól-októberig) reggel 6-tól este 10 óráig üzemel.

Ljubljana kavalir

Minicity Ljubljana

A Minicity egy kisváros formájú vidámpark 0-12 éves korú gyermek számára. A kisebb gyerekek számára hűvösebb időben ideális beltéri program. A gyerekvárosban 40 tematikus sarok található, ahol 50 szakmát próbálhatnak ki (rendőrség,pékség, kórház, bank stb,), Helyszíne: BTC City Hall A, Šmartinska 152, A városközpont közelében található, tömegközlekedéssel fél óra alatt érhető el.

BicikeLJ kerékpármegosztó rendszer

A nyilvános kerékpármegosztó rendszer nemcsak jó móka, de jó lehetőség is a nevezetességek feltérképezéséhez. Online kell regisztrálni és egy szimbolikus 1 euro/hét a díja, az első óra ingyenes, de a második óra is csak 1 euro. Az önkiszolgáló terminálok a városközpontban érhetők el, alkalmasak rövidebb túrákhoz is, legfeljebb 24 óra időtartamra vehetők igénybe.

Ljubljana Egyetemi Botanikus kert

A több mint 200 éves botanikus kert Ljubljana egyik nevezetessége, a tavak mentén, és az árnyas ösvényeken való séta kedvelt programja a természetért rajongóknak. Az üvegházak a Tivoli Városligetben találhatók. Vezetett túrák keretében a ljubljanai lápvidék járható be.

Egynapos kirándulások

Bledi-tó, és a Pustolovski Park Betnava kalandpark

A smaragdzöld vizű tó az impozáns kastéllyal a háttérben kétségtelenül Szlovénia egyik legtöbbet fotózott tájképe. A Maribor közelében lévő Pustolovski Parkban lévő Betnava kalandparkban 6 féle különféle nehézségi fokú egyedi pályák, és zip-line találhatók, amelyeket 3 évesnél idősebb gyerekek használhatnak.

Tengerparti kiruccanás – Portoroz, Piran

Szlovénia tengerpartja a Szlovén Isztria csak 47 km, a kis hosszúság azonban páratlan szépségű strandokkal párosul. A legfelkapottabb és legnagyobb a települése Portoroz, amely az Adriai-tenger egyik legszebb homokos partszakasza, de sziklás vad partok is egyaránt találhatók. Kevesebb, mint 120 km távolságra van Ljubljanától, autópályán könnyen megközelíthető. Izola, Koper, és Piran híres kikötővárosok, a nyaralók kristálytiszta vizet találnak, amely kiváló lehetőség az aktív sportokra – búvárkodásra, vízisíre, és vitorlázásra.

Piran