Predjama vár

Predjama vár

A Postojnai cseppkőbarlangtól alig 10 km-re található a festői Predjama várkastély, amely a Bledi-tó és a cseppkőbarlang mellett a legtöbbet fotózott látványosság Szlovéniában. A titokzatos vár főként a sziklával való összeépítése miatt különleges, lenyűgöző, ahogy anno a 123 méter magas sziklába vájták. A világ legnagyobb barlangvára, napjainkban népszerű esküvői helyszín.

A Postojnai cseppkőbarlangtól alig 9 km-re található a kis falu Predjama, amely népszerűségét a várkastély övezte legendáknak köszönheti. A bevehetetlen középkori lovagvár alatt titkos alagút hálózat található, ahonnan rabló portyára indult Erazem lovag. Korábban a turisták nem ismerték ezt a varázslatos helyet, így a Postojna-barlangot meglátogatva egyszerűen tovább mentek. De manapság egyre többen kombinálják a két nevezetességet, és a látogatásra kedvezményes jegyek is vásárolhatók.

A Predjama vár története, látnivalói dióhéjban

A vár 1202 óta áll ezen a helyen a magas sziklafal ölelésében. A ma látható formája valószínűleg a 16. századból való, mivel az ostrom alatt és a 16. századi földrengésben is megsérült. A vár történetének része a lázadó Erazem lovaghoz fűződő legenda, aki több mint egy évig tudott a császár seregének ellenállni. A kastélyhoz közeledve csodálatos kilátás nyílik a környékre, egy helyi úton közelíthető meg. Kávézó, étterem és egy szuvenírbolt is található. A vár mellett minden évben július harmadik vasárnapján lovagi tornát rendeznek.

Predjama vár

A vár bejáratánál egy ösvény vezet fel. Érdemes a bejáratnál kitett szórólapokból magunkkal vinni, amely 15 számozott szobán kalauzol végig. A vár kísérteties hangulatú, összesen hat szintes. A földszinten található a bejárati szint, ahol a várpince és a fedett belső udvar is található. Az első emelete az irattár, a lovagterem, az alsó szalon is megtekinthető. A második emeletén az ítélőszoba, a börtön és a kínzókamra van, de ezen a szinten áll egy nyitott tűzhelyű konyha és az ebédlő, valamint a felső szalon. A harmadik szinten található az imaszoba, a várúr lakrésze, és egy szoba ahonnan megtekinthető volt a lenti börtönben lévő rabok kínzása is, valamint a káplán sekrestyéje. A negyedik szinten lakott a személyzet és a várba érkező látogatók szobái is itt találhatók. Az ötödik szinten található egy átkötőhíd a sziklába épített természetes átjáróhoz a barlang mögé. Nyáron erre külön túrák is indulnak. A vár fegyvertárában középkori fegyverkiállítás látható. Maga a várlátogatás kb. egy órát vesz igénybe, de igazából nem a belső berendezése jelentős, hanem maga az elhelyezkedése, a sziklafalra való kapcsolódása és persze a barlangjai.

Barlang

A Predjama vár alatt barlang is található, amelyet a karsztvilág alkotott, a második leghosszabb barlangrendszer Szlovéniában. A feltárt része 14 km, és már a kőkorszak idején is lakott volt. A barlang négy emeletet foglal el, amelyek egymással összeköttetésben állnak (kivétel az Erazem-lyukat, és az Erazem-átjárót, amelyek a felső szinten találhatók. Található bent egy titkos alagút, amely miatt tökéletes rejtekhely volt, és könnyen lehetett rajta a szabadba kijutni. A látogatók által bejárható turisztikai szakasz 700 m, itt található a főátjáró, a nevek barlangja, az istállók, a nagyterem, és a felszínre vezető Fizenca.

Predjama vár barlang

Tippek Predjama vár bejárásához

Mivel nincs lent világítás, a bejáratnál a látogatók elemlámpákat és gumicsizmát kaphatnak. Maga a vezetett turisztikai barlangtúra 45 percig tart, de csak májustól szeptember között vehető igénybe. Ehhez egyedül kényelmes lábbeli és ruházat szükséges. A kellemes klímája miatt egy denevérkolónia is lakja.

Ellentétben a Postojna-barlanggal, a Predjama vár barlangja sem a mozgásban akadályozott látogatók, sem babakocsival érkezők számára nem alkalmas a sok lépcső miatt.

Az adrenalin szerelmesei számára szervezett kalandtúrák – Vezetett séta a széllyukhoz, Keleti átjárók túra, Erazem túra – már barlangfelszerelést igényelnek.

Kombinált jegyár

Két kaland Predjama-kastély+Postojna-barlangi túra

Felnőtt belépőjegy ára: 40,90 €

Gyermekjegy ára 5 éves korig: 2 €

Gyermekjegy ára 6-15 éves korig: 24,50 €

Diákjegy ára 16-25 éves korig: 32,70 €

A cseppkőbarlangba és a várba kombinált jegyet vásárlókat (időszakosan) transzferbuszok szállítják a két látnivaló helyszínére. A lehetőségről érdemes tájékozódni az alábbi oldalon https://www.postojnska-jama.eu/en/information/predjama-castle-tour/. Egyéb esetben taxival (gyalogosan) lehet közlekedni a látnivalók között. Parkolni a kastély előtti kis fizetős parkolóban lehet, az ára 5 €/ nap.

Postojnai cseppkőbarlang

Predjama vár szervezett programok