Vintgar szurdok

Vintgar szurdok

A Vintgar szurdok Szlovénia egyik leglátogatottabb természeti látnivalója, a Bledi-tó közelében található. A mély szurdokot csak egyirányú úton lehet bejárni, a visszaútra két útvonal áll rendelkezésre, április elejétől november elejéig látogatható. Ljubljanától csak 58 km távolságra fekszik, így kevesebb, mint egy óra alatt közelíthető meg.

A Vintgar szurdok látnivalói, túraútvonalai

A Vintgar szurdok a Triglav Nemzeti Park keleti részén fekszik, a Bledi-tótól csak 4 km-re északnyugatra Gorje faluban található. A Bledi-tó Szlovénia egyik legfelkapottabb attrakciója, és a meglátogatásakor az egyik kötelező látnivalók egyike a Vintgar szurdok, amely Bledtől könnyen megközelíthető busszal, autóval, biciklivel és gyalogosan, illetve Ljubljana felől az autópályán érkezve. A Vintgar szurdok (Vintgar Gorge, Blejski vintgar, Vintgar Bled néven is ismert) az 1890-es évekig ismeretlen volt, ekkoriban a Radova folyó vízállása is alacsony volt. Rendkívüli erőfeszítések révén több mint 500 m hosszúságban építettek ki fahidakat, fagalériákat így a turisták számára is lehetővé vált a biztonságos megközelítése. Ma ezek a létesítmények a szurdok ikonikus részét képezik.

Šum vízesés

A festői szépségű szurdokot a Radova folyó alkotta, hossza 1600 m, és 250 m mély. A neve a kanyon szurdok szlovén neve, ahol vízesések, eróziós képződmények, és medencék láthatók. A szurdokon át fahidakon egy tanösvény vezet végig a Šum vízeséshez, amely 13 m magas, és Szlovénia leghosszabb folyami vízesése. A vízesésnél véget érő sétány keresztezi a folyót, ahonnan lenyűgöző látvány tárul a meredek szurdokfalra és a vízre egyaránt.

Vintgar szurdok Sum vízesés

Mennyi ideig tart a Vintgar szurdok meglátogatása?

Míg a szurdokon keresztül vezető nyugodt tempójú séta nagyjából a 45 percet vesz igénybe, de összességében a megközelítéséhez, a parkoláshoz, a látvány kiélvezéséhez fotózáshoz legalább 2-4 órára van szükség. A szurdokon átvezető séta könnyű, többnyire sík, jól karbantartott terepen történik. Az erdőn keresztül visszavezető visszavezető ösvénynél érdemes arra készülni, hogy részben igen meredek, és óvatosságot igényel.

Túraútvonalak a Vintgar szurdokban

A Vintgar szurdok esőben is látogatható, egyedül vészhelyzet esetén zárják le. Ajánlott vízálló és nem csúszós cipőt viselni, valamint eső esetén esőkabátot viselni. A szurdokba pórázon kutyát is bevihetünk – külön belépőjegy váltásával. Mivel az ösvény gyalogosok számára készült így a szurdokban biciklivel nem, csak gyalogosan lehet közlekedni.

Zöld útvonal – Vintgar-Sveta Katarina körút (5,7 km, kb. 85 perc)

Az útvonal Podhomnál a szurdok főbejáratától indul. A végén található a festői Šum-vízesés, majd jobbra fordulva, követve a jelzéseket lehet a Szent István templomhoz eljutni. Ezután vagy nyugati irányban visszatérhetünk a kiindulási pontra, vagy Bled, és Zasip irányába is tovább mehetünk. Az út festői alpesi legelőkön vezet át, de jó tudni, hogy a nyári forróságban nincs árnyék ezen a szakaszon.

Piros útvonal– Šum – Blejska Dobrava körút (4,3 km, kb. 75 perc)

Az útvonal szintén Podhomnál a szurdok főbejáratától (egy faháztól) indul. A szurdokon áthaladva a Šum-vízesésnél balra kell fordulni, majd átmenni a hídon. Tovább meredek lépcsős út vezet, ahonnan Dobrava faluba lehet eljutni, majd a falu központjában balra kanyarodni, és a felső vályú előtt ismét balra kell kanyarodni. Az útvonalon kihelyezett sárga színű irányjelző táblák segítik a tájékozódást, az út a házak mentén vezet a település végéhez az erdei ösvényhez (Meredek oldal ösvény, Strma Stan), amely egészen a szurdok bejáratánál lévő faházhoz visz.

Vintgar szurdok

A Vintgar szurdok megközelítése

A szurdok bejárata autóval érhető el a legkönnyebben hosszabb-rövidebb sétatávolságra több fizetős parkoló is rendelkezésre áll, szigorúan tilos parkolni a kijelölt helyeken kívül.

Ajánlott biciklivel Bledtől Podhomon keresztül (kb. 30 perc) a szurdok bejáratáig közlekedni, majd a piros túraútvonalon keresztül vissza a szurdok bejáratához.

Gyalogosan Bledtől, vagy a Bled jezero pályaudvarról pár perces útra van a Podhom vasútállomás, ahonnan negyed órás sétával közelíthető meg a szurdok bejárata. Egy rövid sétaút vezet a szurdokon keresztül, és majd a zöld túraútvonalon, Katarinán keresztül lehet 40-50 perc alatt a vasútállomásra visszaérni.

Júliusban és augusztusban ingyenes transzferbusz közlekedik Bledtől.

Nyitvatartás

A Vintgar-szurdok április elejétől-október végéig minden nap látogatható, de a pontos nyitvatartást befolyásolja az időjárás, illetve a szurdok állapota, így a tervezett indulás előtt érdemes a www.vintgar.si oldalon tájékozódni.

Belépőjegy

A Vintgar-szurdokba csak egyirányú (egyszeri belépésre szóló) belépőjegyek válthatók, visszafelé 2 fő útvonal közül lehet választani.

Felnőtt belépőjegy ára: 10 €

Gyermekjegy ára 6 éves korig: 1 €

Gyermekjegy ára 6-15 éves korig: 3 €

Diák, nyugdíja jegy ára: 7€

Hasznos tippek a Vintgar szurdok meglátogatásához

A szurdok látogatását legjobb a látogatást reggel a nyitás környékén kezdeni, ilyenkor a felszálló vékony ködpára a víz felett bámulatos látványt nyújt. A nyári hónapok idején júniustól-szeptemberig nagyon sokan látogatják, így akár nagyon zsúfolt lehet. Mivel a jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, ajánlott a kiválasztott időpontra online jegyet vásárolni.

Fotók: Pixabay, Wikimedia