Bledi-tó

Bledi-tó látnivalók

A Bledi-tó Szlovénia egyik legismertebb és legkedveltebb fotó témája, a környékét a világ legjobb úti céljaként emlegetik. A tó felett egy sziklán egy kastély magasodik, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a tóra, a szigetre és a környező alpesi hegycsúcsokra. A petna nevű hajókkal a szigetre is bejuthatunk, a tó körül egy turista vonat is közlekedik. Bled kulináris nevezetessége a híres Bledi krémes a kremsnita.

Bledi-tó legszebb látnivalói

A Bledi-tó Szlovénia ikonikus látnivalója, évszázadok óta vonzza a különleges természeti szépségek iránt rajongókat. Bled szépségére a Lonely Planet is felfigyelt, és a világ TOP 10 úti célja közé sorolta. Szlovénia északnyugati részén fekszik, kb. 50 perces autóútra Ljubljanától. A legromantikusabb helyek között tartják számon, és ideális helyszínül ajánlják esküvőkhöz is. Itt található Szlovénia egyetlen természetes szigete. A kulináris élvezetek rajongói számára a kremsnita, a vaníliakrémes Bledi-torta kötelező, amelyet először az 1950-es években a Park Hotelben készítettek.

Bledi kastély – Blejski grad

A smaragdzöld színű tó, és a szigeten álló templom Szlovénia egyik legismertebb fotó témája, és a tökéletes kép hátteréül az ősrégi fellegvár szolgál, amely egy 130 méter magas szikla tetejéről szinte uralja a tájat. A kastély autóval és akár egy meredek ösvényen keresztül gyalog is megközelíthető. A bledi kastély története a 1004-be nyúlik vissza, az ország legrégebbi, és legjobban megőrzött kastélyai közé tartozik. Rengeteg látnivalót kínál, található egy kastélymúzeum, freskókkal díszített 16. századi barokk kápolna, a nyomdájában pedig egy Gutenberg-fa nyomdamásolat. A borospincéjében borkóstoló, étterem, kávézó és egy kaptár alakú Beehouse is található. Arnold Rikki szobája a kerek reneszánsz toronyban található, a svájci orvos, természetgyógyász munkásságának köszönhető, hogy a gazdag betegegek Bledbe özönlöttek Európa szerte, fellendítve a bledi egészségturizmust. A kastély kerek vártornyán lévő kilátópont ideális a festői Gorjenska régió madártávlatból való felfedezésére. Az eredeti kastélyszerkezetből mára csak a román stílusú várfal és a bejárati torony áll, ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik.

Bledi kastély

Sziget és a Mária Mennybemenetele templom

Itt található Szlovénia egyetlen természetes szigete, amely már az őskorban és lakott volt, de számos bizonyíték utal arra, hogy különböző isteneknek is itt mutattak be áldozatot. A szigeten áll egy 17. századi templom. Kedvelt esküvői helyszín, a menyasszonyt 99 lépcsőn viszi fel a vőlegény a templom bejáratáig. A gyerekek kedvence a kívánságharang kongatása, amelyet 1534 óta használnak. A szigeten található egy információs épület /szuvenír bolt és egy kis kávézó is.

Bledi-tó

Vintgar-szurdok

A Vintgar-szurdok a Bledbe látogatók elsődleges úti célja közé tartozik, pár kilométerre Bledtől Gorje közelében található. A festői szépségű szurdokban vízesések, eróziós képződmények láthatók. Az 1,6 km hosszú szurdokon és a fahidakon egy tanösvény vezet végig a Šum vízeséshez. Különleges látnivalók még az íves Bohinj vasút kőhidja, valamint a gát, amelyhez a víz a kis Vintgar vízierőműhöz folyik.

Vintgar szurdok

Tevékenység a Bledi-tó környékén

A Bledi-tó hossza 6 km, nagyjából egy óra alatt sétálható körbe. A tó körül, lovagolni, lovaskocsikázni (fijaker) is lehet, amelyet népviseletbe öltözött kocsisok hajtanak. A part mentén egy turista vonat is közlekedik, amely április végétől októberig 45 percenként jár, és hét helyen áll meg.

Úszás a Bledi-tóban

A tó partján kijelölt szabadtéri nyilvános strandok is találhatók. A Public Lido (Grajka strand) szinte közvetlen a szikla és a vár alatt található a Vila Preseren mellett. Ez egy 300 méteres zárt terület, amely júniustól szeptember végéig tart nyitva. A játszóterén csúszdák, medencék, trambulinok, mászófalak és meg számtalan szórakozás várja a gyerekeket. Kint a tavon felfújható eszközökről, úszóplatformokról lehet ugrálni a mély vízbe. A tó túlsó oldalán is található kijelölt fürdőhely, amely ingyenes, és a víz is sekélyebb. A Velika Zaka a tó nyugati felén közvetlen a szigettel szemközt, a Mala Zaka pedig a felső részén található a kemping közelében.

Hajózás a pletnával

A pletna a Bledi-tó gondolája, az utazás nagyjából másfél óra: fél-fél óra oda-vissza út, fél óra pedig a szigeten tartózkodásra szolgál.

Csónakázás a tavon

A csónakázás is a népszerű tevékenységek közé tartozik, jó időben evezős csónakok bérelhetők a Lido úszóterületén, a tó nyugati részén, Mala-Zakánál, a Hotel Toplice és a Penzion Pletna előtt.

Bledi-tó

Együnk egy kremsnitát!

A kulináris élvezetek rajongói számára a kremsnita, a vaníliakrémes Bledi-torta kötelező, amelyet először az 1950-es években a Park Hotelben készítettek, és azóta is változatlan recepttel készítik. A Bledi-krémest számtalan helyen árusítják, azonban, ha az eredeti ízre vágyunk, akkor a Park Hotelben készültet érdemes megkóstolni.

Termálfürdő Bledben

Rikli Arnold a 20. század közepén nyitott termálfürdőket Bled környékén. Ma több szálloda is a tóparti csövön keresztül vezeti a termálvizet a medencéibe, ezek nagy része csak a szállóvendégek részére látogatható. A Živa Wellness Központ kétszintes medencekomplexum termál medencékkel, szaunákkal valamint egy Test és lélek Szépségközponttal is rendelkezik, amely a nagyközönség számára is nyitva áll.

Bledi-tó megközelítése

A Bledi-tó alig egyórás busz, és autóútra van a fővárostól. Vonattal Bled-Lesce állomás érhető el, innen a tó egy rövid busz/taxi útra van. A Bohinji-tó pedig 23 km távolságra található.

Utazási információk

Szállások a Bledi-tó környékén

Bledi-tó szervezett programok