Angol nyelvtanulás videojátékokkal: eszközök, technikák, és tippek

A videojátékok démonizálása napjainkban már a múlté. Az elmúlt évtizedben számos kutatás igazolta, hogy a számítógépes és online játékok nem csupán szórakoztatnak, de hasonló mértékben fejlesztik a kognitív képességeket is. A memória, a problémamegoldó készség, a kéz-szem koordináció javítása mellett a nyelvtanulásban is segítségünk lehetnek. Az online kaszinóvilág egyik új szereplőjének, a PowBet kaszinónak a segítségével megnézzük, hogy miért.

Nyelvtanulás és videojátékok: több, mint csak játék

A videojátékokhoz kapcsolódó nyelvtanulás nem korlátozódik csupán az alapvető, köznapi nyelvezet elsajátítására. Rengeteg műfajú játék létezik a piactéren, amelyek különböző stílusú nyelvezetet használnak. Az adott játékstílus sajátos nyelvezete tovább finomítja a nyelvtudást. Például egy fantasy RPG rengeteg középkori angol szavat és kifejezést használ, amit emellett a könyvekből tanulhatnánk meg. A sci-fi vagy a történelmi játékok szintén rengeteg specifikus szókincset használnak, ami lehetővé teszi számunkra egy teljes új szókincstár elsajátítását.

Az MMORPG játékoknál gyakran előnyünk is lehet abból, ha az angol nyelvet használjuk. A játékmechanizmusok, a stratégiák megbeszélése és az általános, társalgási rész is igényli az angol nyelvet. Ezen keresztül, aktívan alkalmazva tudásunkat, gyorsabban bővíthetjük szókincsünket.

A legjobb a történetben pedig az, hogy mindez játszva történik! Nem egy unalmas szótárból vagy tankönyvből tanulunk meg új szavakat, hanem játékos formában. A szórakozás és tanulás kombinációja hatékonyabbá teszi a nyelvtanulást, de legfőképpen motiváltter marad a játékos.

Hogyan tanulj angolul videojátékokkal: praktikus tippek

  1. Válassz angol nyelven játszható játékokat: Ez a legelső lépés, amely hozzájárul ahhoz, hogy az angolod megerősödjön. Nyelvi beállításokat minden modern játékban találhatsz, használd őket angol nyelvi környezet létrehozására.
  2. Használd a feliratot és dallamot: Játékok nagy részénél van lehetőség feliratra. Ez jelentősen segít a hallás-kép alapú megértésben. Az egyes szavak helyes kiejtésének megtanulása is könnyebb így.
  3. Gyakorolj boldogan: Az angol nyelvtanulás videojátékokkal nem jelent nyomást vagy stresszt. Lehetőséged van saját tempódban, saját ütemedben tanulni.
  4. Vegyél részt közösségi interakciókban: Az online játékok lehetővé teszik, hogy kapcsolatba lépj a világ minden tájáról érkező játékosokkal. Ez kiváló gyakorlat lehet a mindennapi angol nyelvi kommunikációra.
  5. Legyen hozzáállásod aktív: Ne csak passzívan fogadd az angol nyelvet a játék során. Aktívan keresd a lehetőségeket az új szavak és kifejezések használatára a játék közben – és ezen kívül is.

Okostelefonok és az angol nyelvtanulás dinamizmusa

Az okostelefonok napjainkban már közel sem csupán kommunikációs eszközök. Komplex, multifunkcionális eszközökké váltak, amelyek a tanulásban is komoly szerepet játszanak. Ezen belül is az angol nyelvtanulás terén nyújtanak óriási segítséget. Az alkalmazások széles skálája nyújt lehetőséget a nyelvtudás fejlesztésére. Akár szókincsfejlesztő, nyelvtani kérdéseket tartalmazó kvízek, hangalapú alkalmazások, amelyek segítenek a kiejtés gyakorlásában, vagy olyan programok, amik a szituációs gyakorlatokra helyezik a hangsúlyt, az okostelefonokon megtalálhatjuk. Ezek az applikációk nagyon rugalmasak, bárhol és bármikor elérhetőek, így a nyelvtanulás beilleszthető a napi rutinba anélkül, hogy túl nagy terhet róna a felhasználóra. Az okostelefonok révén gyakorlatilag bármilyen környezetben tanulhatunk angolul, legyen az utazás, várakozás valahol, vagy csak egy rövid szünet a munkában. Ezen felül a szórakoztató, játékos alkalmazások kevésbé érzik magukat kötelezőnek vagy unalmasnak, mint a hagyományos tanulási módszerek. Az okostelefonok segédkeznek a nyelvtanulásban, hatékony és élvezetes módot biztosítanak az angol nyelv ismereteinek bővítésére.

Összefoglaló

Emellett fontos emlékeztetni, hogy a videojátékok nem helyettesíthetik a hagyományos nyelvtanulási módszereket, inkább a meglévő módszerek hatékonyságát erősítik. Egy olyan eszköz, ami a tanulást és a szórakozást összekötve, valós élethelyzetben kényszerít minket az angol nyelv használatára. Az aktív részvétel, az élő kommunikáció, mind nagyon fontos tényezők, amik segítenek abban, hogy jobb angol nyelvtudásra tegyünk szert, mindezt pedig a videojátékok kiváló módon segítik elő!