Szlovénia fővárosa, Ljubljana tökéletes menekülés a nyüzsgésből

Ljubljana vár

Szlovénia és azon belül is a főváros, Ljubljana egy igazi élhető európai hely, ötvözi a jó értelemben vett balkáni hangulatot az olaszos mediterrán életstílussal. Ráadásul Magyarország szomszédja is, Budapestről is pár óra alatt felkereshető, a Budapest Ljubljana távolság jó időben akár 5 óra alatt is megtehető. És bőven van látnivaló ebben a kifejezetten modern és a nagyvilág folyamatait követő városban, amelyet hívhatunk akár a Zöldek városának is a környezettudatossága és fenntarthatósága miatt. Kis léptékekben kell gondolkodni, hiszen pont attól az egyik legélhetőbb európai főváros, hogy még 300 ezer ember sem lakik itt.

A szokásos turisztikai látványosságok mellett Ljubljana és Szlovénia egyedülálló élményeket kínál az adrenalin szerelmeseinek. A dzsunkaturizmus ebben az országban egyre népszerűbb és vonzóbb. Hiszen itt az utazóknak nemcsak arra van lehetőségük, hogy elmerüljenek a kulturális és természeti örökségben, hanem arra is, hogy szerencsét próbáljanak az izgalmas szerencsejátékokban.

A helyi kaszinók meglátogatása extra fűszert ad az utazásnak. Szlovénia és Ljubljana számos olyan helyet kínál, ahol kipróbálhatja szerencséjét, pörgetheti a nyerőgépek tárcsáit, játszhat blackjacket vagy rulettet. Ebben az esetben az utazás még izgalmasabbá válik, hiszen nemcsak kulturális élményre, hanem jó pénznyerésre is lehetőség nyílik. És ki tudja, talán a szerencse is melléd áll, és nagy nyereményre szánod magad.

Ha azonban nem szeretne fizikai kaszinóba látogatni, akkor bármikor élvezheti az izgalmakat online, bármelyik kényelmes helyen. Hozzáférés a ingyen pörgetések bónuszokhoz akár a szállodai szobád kényelmében is vár.

Ljubljana a hidak fővárosa és még sok minden más

Ha rákeresünk a keresőnkben arra, hogy Budapest to Ljubljana, a távolság mellett azt is látni fogjuk, hogy a két város nagyon hasonlít egymásra egy dologban: Ljubljana is a hidak városa. Számos híd köti össze az óvárost és az új várost a Ljubljanica folyó mentén, amely a városról kapta a nevét és nem fordítva. Ezek egyike a „Mészáros-híd”, amely a ljubljanai központi piacot és a Petkovsek rakpartot köti össze. Ha meghallja az utazó a nevét, és meglátja a rajta lévő színes lakatokat, akkor biztosan nem fogja megmondani, hogy miről kapta a Mészáros-híd nevet.

Rengeteg ilyen lakatos-szerelmes híd van Európa szerte, de a Ljubljana látnivalók egyikeként ennek a fő érdekessége, hogy a nevének nincs köze ahhoz, amit jelképez. Ha további hidakat akarunk listázni, akkor mindenképpen meg kell említenünk a régi és az új várost összekötő „Sárkányhidat”.

A híd két végén két impozáns sárkányszobor található, egy a jobb és egy a bal oldalon, amelyekhez legenda is kapcsolódik. Ez hagyományosan egy sok legendával övezett átkelő a városban. Vendégszakértőnk, Boross Ors rámutat, hogy „a legnépszerűbb legenda szerint egy görög hős haza akart térni kalandjai után, de az Égei-tenger helyett a Dunán halad észak felé és eléri a Ljubljanica-folyó forrását.

Ljubljana óváros

Itt találkozik egy sárkánnyal, akit aztán legyőz és utána megtetszik neki a hely és le is telepszik itt.”

A sárkány azóta nem csak a híd, hanem az egész ország jelképévé is vált, még rajta van a város zászlaján is. De hidakból van itt bőven, mert ha a város egyik legfontosabb építményét, a ljubljanai várat magunk mögött hagyjuk, és a Preseren tér felé indulunk, amely a szlovének híres költőjéről, France Preserenről kapta a nevét, akkor a „Tromostovje” hídhoz fogunk kilyukadni. Itt azért elég sok a látogató, turista és gyalogos is, tehát az élhető városnak talán ez a legzsúfoltabb része.

De a hidakon túl is van errefelé élet. Itt van mindjárt Ljubljana fő látványossága, a város fölött egy dombon álló, mintegy 900 éve épült Ljubljana vára. Fel lehet jutni hozzá siklóvasúttal, vagy gyalogosan is megmászható. A vár tornyából és bástyáiból csodás kilátás nyílik a városra. A várban

  • két állandó múzeumi kiállítás,
  • két étterem,
  • egy kávézó és egy
  • éjszakai klub is található,

szóval ez a vár már önmagában komoly időtöltést kínál az idelátogató turistáknak.

És igen, múzeumokat nem mindenki szeret látogatni, de ha eljutunk Ljubljanába, a Városi Múzeum állandó kiállítása Ljubljana városának fejlődését mutatja be az őskortól napjainkig. A múzeum gyűjteménye több tízezer darabból áll, amelyek között van 40 ezer éves lelet is. Ha épp rosszabb az idő vagy nincs kedvünk annyit túrázni, akkor látogassunk el ide, rengeteg izgalmas dolgot megtudhatunk a szlovének fővárosáról. Aztán ha már megfáradtunk és tényleg csak élvezni akarjuk a balkános-mediterán életérzést, nézzük meg a város fő parkját.

Terítsünk le egy plédet és hagyjuk, hogy magába szippantson a szlovén hangulat. Ljubljana központi parkja a társasági élet és a pihenés kedvelt helye. A Jakopič sétányon található szabadtéri galéria rendszeresen mutat be érdekességeket is. A Tivoli parkot ösvények szelik át, amelyek a Rožnik-hegy lejtőin folytatódnak, és lehetővé teszik a komolyabb túrázást és kiszabadulást a városi nyüzsgésből. Összességében is elmondható, hogy Szlovénia és fővárosa tökéletes úti cél akkor is, ha egy hétvégére akarunk kiszabadulni a mókuskerékből, de akkor is, ha akár egy hétre való programot keresünk.

Fotók: unsplash.com, freepik.com