Mit Jelent A “Hygge”

Az északi országokról sokaknak a gondtalanság és a kényelmes élet jut az eszébe, amely nem is áll olyan távol a valóságtól, hiszen az Európa északi részén található nemzetek gyakorlatilag kivétel nélkül mind magas gazdasági fejlettséggel rendelkeznek. A kényelemhez a szórakozás is hozzátartozik, amelyben most sokat segíthet neked is a Vulkan Vegas promo code online kaszinó bónusz ajánlat. A nyelvészetben gyakran előfordul az, hogy egy szónak a pontos jelentését nem lehet igazán jól lefordítani egy másik, vagy akár semmilyen másik nyelvre, esetleg a jelentéstartalmát csak egy komplett mondattal lehet körülírni. Ilyen a dán “hygge” szó, amelyet sokszor kényelemnek vagy komfortnak is fordítanak, azonban a teljes jelentéstartalma ennél sokkal gazdagabb.

Ez a szó egy komplett életérzést ír körül, amelyet meg kell tapasztalni, ahhoz, hogy fel tudjuk ismerni. A szó egyben remek kulturális bepillantást is enged abba, hogy miként képzelik el az északi országok a gondtalan életet. A Magyarországon és a világ más kevésbé szerencsés részein élő emberek, amikor meghallják a gondtalan élet kifejezést, akkor egyből valamiféle gazdagságra, gondtalan és féktelen költekezésre gondolnak, pedig a “hygge” egyáltalán nem erről szól. Olvass tovább és ismerd meg ennek a különleges szónak a bővebb jelentéstartalmát, amely bepillantást enged az északi népek gondolkodásmódjába is. Öt pontban szedtük neked össze a szó mögött álló nehezen kifejezhető életérzés legfontosabb vetületeit. Ha megfogadod ezeket, az talán neked is segít jobban kiteljesedni.

Anyagi Gondtalanság Az Egyszerűségben

A “hygge” szó jelentésének, valóban van anyagi vonzata, azonban ez közel sem olyan, mint ahogy azt egy átlagos magyar képzelni. Hazánkban jellemző, hogy az emberek végletekben gondolkodnak. Valaki vagy annyira szegény, hogy ételt venni is alig tud vagy annyira gazdag, hogy a gatyájából is pénzt lehet kirázni. Pedig az anyagi jólét nem arról szól, hogy az ember esztelenül költi a pénzt. A “hygge” életérzés esetében a két véglet közötti egyensúlyról van szó, egyfajta egyszerű jómódról. Egy olyan anyagi állapotról, amikor az embernek van pénze, hogy megvegyen mindent amire szüksége van, és kikapcsolódjon, de úgy, hogy közben nem vágyik a luxusra. Amikor valakinek van pénze minőségi ruhákat, ételeket venni és korszerű, szépen, de egyszerűen berendezett és nem túl nagy otthonban lakni vagy évente akár 2-3 alkalommal elutazni kikapcsolódás céljából, de nem vágyik arra, hogy drága sportartója vagy aranyórája legyen.

Munkahelyi Egyensúly

A szó jelentéséhez szintén hozzátartozik, ha nem egyben a legfontosabb része az a fajta munkahelyi egyensúly, amikor az ember úgy építi aktívan a közösséget, hogy a szabadidejében szigorúan nem foglalkozik munkával. A tipikus északi nyugalom megtapasztalásához elengedhetetlen a munka és a magánélet különválasztása, mivel a “hygge” filozófia szerint lehet valaki akármilyen gazdag, ha folyamatosan csak dolgozik vagy a pénz a magánélete rovására megy, akkor úgysem lesz boldog. Ez a fajta gondolkodás kicsit vissza is kanyarodik az előző pontra, hiszen bizonyos szempontból ez egyfajta lemondást is jelent arról, hogy az ember a hagyományos értelemben vett gazdagságot üldözze, azért, hogy cserébe nyugodtan élvezhesse a jómódú, átlagos, szerény életet.

Mentális Egészség

A “hygge” egy rendkívül családcentrikus filozófia, amelyben a minőségi társas kapcsolatok mindennél fontosabbak. A felfogás szerint az ember legtöbb örömre más emberektől származik, így a kiegyensúlyozott családi és baráti kapcsolatok elengedhetetlenek a boldogsághoz. A családalapítás és a gyermekvállalás szintén a filozófia része, hiszen minden ember közül a saját gyermekeink tudják számunkra a legtöbb örömöt szerezni. Többek között a “hygge” felfogásnak köszönhető az is, hogy az északi országok nagyon egészséges társadalommal rendelkeznek, ahol az idegenekben való bizalom rendkívül magasfokú, a másik megsegítése, valamint az udvariasság és a kedvesség pedig alapvető értékek.

Az Apró Örömök Élvezete

Ez a fajta északi életfelfogás szintén óriási hangsúlyt fektet az élet apró örömeinek az élvezetére, amelyek nélkül nem teljesedhetünk ki. Egyben ez is az egyszerű jómód megélésének filozófiáját erősíti. Nem kell a világ összes pénzét elkölteni azért, hogy jól érezd magadat. Jó társaságban az olyan egyszerű dolgok, mint egy séta a parkban is rendkívül feltöltőek tudnak lenni. Sőt, a “hygge” felfogás aktívan ösztönöz arra, hogy akár egyedül is szánj rá pár percet, hogy kiélvezz olyan egyszerű örömöket, mint például egy hirtelen meghallott kellemes dallam, egy szép naplemente, az eléd táruló természet szépsége, vagy például egy háziállat vicces viselkedése. Ezen világfelfogás alapvetése, hogy a túlhajszolt élvezetek helyett meg kell becsülni azt a milliónyi apró örömforrást, amelyek folyamatosan körülöttünk vannak, de sajnos a legtöbben észre sem veszik ezeket.

Szerénység, Udvariasság, Segítőkészség

Végezetül de nem utolsósorban a “hygge” fogalom egyfajta társadalmi rendszert, más emberekhez való hozzáállást is megtestesít. Köztudott, hogy az északi országokban élő emberek nem csak jómódúak, de rendkívül boldogok is. Ennek a boldogságnak fontos részét képezi a társadalomba vetett bizalom. Számos közvéleményutatás készült arról, hogy ezekben az országokban az emberek többségének egyáltalán nincs problémája azzal, hogy adókat kell fizetnie, hiszen azt látja, hogy a pénze jól hasznosul. Az északi országokban rendkívül magas színvonalú az orvosi ellátás, az ingyenes közoktatás és a tömegközlekedés. Az emberek barátságosak, őszinték és befogadóak. A “hygge” által hirdetett szerény kedvesség átjárja az egész társadalmat, amely rendkívül élhető közeget teremt, hiszen az embernek már attól jó kedve van, ha lemegy az utcára.