Skocjan barlang

Skocjan barlang

A Skocjan barlang a világ egyik legnagyobb földalatti kanyonja, a barlangrendszer és a karsztvidék Szlovénia legjelentősebb földalatti természeti látnivalója, és része az UNESCO Világörökségnek. A mészkő barlangrendszerben beomlott dolinák, zuhatagok, és vízesések láthatók, valamint az egyik legnagyobb ismert földalatti kamrából áll. Ljubljanából autóval kb. 2 óra alatt érhető el.

A Skocjan barlangok látnivalói

A Škocjan barlangok (Škocjanske jame) teljes neve Škocjan barlangok Regionális Park Szlovénia délnyugati részén a Krass-fennsíkon található, Ljubljanától délre a tenger irányába haladó autópályánál Divača kijárat közelében érhető el. Méltán Szlovénia egyik legfeltettebb kincse, 1986 óta része a világörökségnek, egyben szerepel a természeti és kulturális örökségi listán is.1999 óta földalatti vizes élőhelyként valamint 2004 óta karszt bioszféra rezervátumként és tartják számon.

A Skocjan barlangok kialakulása

A barlangrendszer feltárása annak köszönhető, hogy a 19. században víz után kutattak Trieszt ivóvízellátása érdekében, majd ezt követően szisztematikusan zajlott a feltárása. Az évmilliók alatt barlangrendszerben a víz mély völgyet vájt a mészkőbe, és mai napig alakítja. Ezen folyik át a Reka folyó 4 km hosszan a szurdok mentén, majd beömlik a Holt-tóba és egy falnál eltűnik a föld alatt. A pleisztocén korban a barlang mennyezete beomlott és így jöttek létre a dolinák. A barlangok felett található Skocjan falu, és a házak közelében egy 90 m mély szakadék található.

Skocjan barlang

Legszebb látnivalók, és érdekességek

A többi barlangtól leginkább a földalatti kanyon gigantikus térfogata különbözteti meg. A Martel-kamra az egyik leglátványosabb képződmény, amelynek térfogata több mint két millió köbméter. A barlangok legkülönlegesebb cseppkőképződményei a Paradicsom, és az Orgonaterem, amely orgona formájú cseppkőképződmény, valamint a Nagyterem az óriási sztalagmitokkal. Ezek között legnagyobb az Óriás, amely 15 m magas. A barlangok érdekes látnivalója a nagy peremköves medencék a Rimstone Pool’s Hall. A látogatói útvonalat a Reka folyó többször keresztezi, az egyik leglátványosabb része a 47 méterrel a folyó felett ívelő Cerkvenik híd.  Nagyon fontos, hogy a barlangrendszer belsejében tilos a fényképezés.

Érdekességek 

Az első írásos utalások i. e. 60 környékéről származnak, a Skocjan-dombon őskori dombvár található, amelyet szertartások lebonyolítására, valamint temetkezési helyként használták. A barlangok egy része (amelyben a Reka folyik) a föld alatt 100 m magasságot is elér. Az összes barlangjárat hossza 6200 m, a legmélyebb pontja 223 m, a legmagasabb pedig 435 m.

A barlangok hőmérséklete a száraz helyeken állandóan 12 Celsius fok, míg a vizes helyeken 0-20 Celsius fok között váltakozik. Számos denevérfajnak az otthona, de lakója a világhírű barlangi szalamandra (Proteus anguinus), valamint földalatti rákfajok, és bogarak nagy telephelyei figyelhetők meg.

Skocjan barlang

Skocjan barlang vezetett túrái

A túra a Látogatóközponttól indul gyalogosan a Globocak Collapse Doline felé – itt van a barlangrendszer bejárata. Egy mesterséges alagút vezet a Csendes-barlanghoz, ahol sok különleges cseppkőképződmény található. Legnagyobb terme a Nagyterem, amelynek nevezetes látnivalója az Orjak, az Óriás. Innen a vízi Sumeca-barlangig vezet az út. A kanyon hatalmas mérete, és a zúgó Reka folyó fölött a Cerkvenik hídon való átkelés mélyen megérinti az idelátogatókat. Innen akár önállóan lehet haladni a Velika Dolina mentén át a falu alatt fekvő Marinic és Mahorcic-barlangokon keresztül. Elhagyva a barlangot Matavun faluba érünk el, ahol táblák mutatják az utat vissza a kiindulási ponthoz. Az útvonal kb. 2,5-3 óra alatt tehető meg, azok számára, akiknek ez megerőltető, a nappali fény megjelenését követően a Velika Dolina barlangoknál el lehet hagyni a területet. Mivel a túra egy része a felszínen halad ajánlott megfelelő öltözékről, sapkáról, cipőről gondoskodni.

Túra a Hanke csatornába

A 3-4 órás túra szintén a Látogatóközponttól indul barlangász felszerelésben az egyik barlangbejárat felé, követve a földalatti folyó folyását, majd bevezet egy földalatti kanyonban a Hanke csatorna mentén a Swidov kilátóig. Ez egy részben felújított ösvény, az első barlangkutatók 130 évvel ezelőtt vájták a meredek sziklafalba. Az út változatos, 2 km hosszú, 400 lépcsőn át vezet, 15 éven aluliak számára nem engedélyezett. A túrára feltétlenül kényelmes és megfelelő öltözék, valamint túrabakancs/gumicsizma viselete ajánlott és érdemes magunkkal fáklyát vinni. A túra csak megfelelő feltételek esetén indul (például magas vízállás esetén nem) és legalább 10 nappal a látogatás előtt előzetesen visszaigazolt foglalással kell rendelkezni.

A Skocjan barlangok megközelítése

Ljubljanától (Koper irányába haladva) autópályánál Divaca kijáratnál kell letérni, végig táblák jelzik a kiáton Skocjan település határában lévő Park Látogatóközpontot. A csoportok is innen indulnak, a látogatókat angol, német, szlovén nyelvű idegenvezetők kísérik. A Skocjan Barlangok Park létesítményhez Divača városból ingyenes buszjáratok közlekednek.

Jegyár

Felnőtt belépőjegy ára: 22 €

Gyermekjegy ára 6 éves korig: ingyenes

Gyermekjegy ára 6-15 éves korig: 10 €

Diák, nyugdíjas jegy ára: 16 €

A belépőjegyek online is megvásárolhatók a https://park-skocjanske-jame.mojekarte.si/en/visit-of-the-skocjan-caves/events-1139691.html alatt.

Fotók: Wikimedia, Visitkoper.si