Piran látnivalók

Piran látnivalók

Piran a szlovén tengerpart ékköve, az ország talán legszebb települése. Nem csak fekvése miatt különleges, a szűk félszigeten a labirintusszerű szűk sikátorok is lenyűgözőek. Mivel egy kis város, a látnivalói akár egy nap alatt is gyalogosan felfedezhetők. Ljubjanából könnyen elérhető, de akár a közeli Triesztbe is átruccanhatunk.

Piran legszebb látnivalói

Piran egy történelmi kikötőváros, a Szlovén Isztria gyöngyszeme, Ljubljanából másfél órás autóútra található. Építészetén máig látható a fél évezredes velencei uralom, és a város ma is kétnyelvű (szlovén és olasz), de a nevezetességeket angol nyelven feliratozva is láthatjuk. Pirant zöldellő olajfaligetek veszik körül, a part mentén futó északról-délre haladó ösvényei alkalmasak hosszú sétákhoz és kerékpározáshoz.

Piran látnivalók

Piran óvárosa

Piran hasonló más adriai fallal körülvett városhoz, a fő turista szezonon kívül békét és nyugalmat áraszt. Minden nagyon közel van, akár az egyik feléből a másikig pár perces sétával juthatunk el. A legmagasabb pontjairól a szűk félsziget terrakotta cserepes házaira láthatunk rá. Érdekesség az ódon tetőkön kialakított privát és egyben falatnyi tetőteraszok, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a város nevezetességeire. Az óvárosban keskeny labirintusos lépcsősorok, boltívek, és átjárók találhatók amelyek gyakran apró tereket foglalnak magukban. A színes épületek mentén a régi girbe-gurba kővel kirakott utcácskákban könnyű eltévedni, azonban mindegyik előbb utóbb a Tartini-térre, vagy a tengerparti sétányra vezet ki.

Piran látnivalók

Tartini tér

A város szíve az elegáns olasz stílusú tér (Piazza Tartini / Tartinijev Trg), amely vizuálisan Piran legszebb része, mind felülről, mind talajszintről nézve. A tér 1894-ben készült el, a közepén áll a híres zeneszerző, és hegedűművész Tartini szobra. A teret számos szép homlokzattal rendelkező épület határolja, például a kikötő szélén lévő élénksárga épület, a kék-fehér városháza, vagy a Tartini-ház – némelyiken a Velencei Köztársaság jelvénye a Szent Márk oroszlánja fedezhető fel -. A gótikus stílusú velencei ház a tér egyetlen olyan épülete, amely az 15. századi eredeti homlokzatát őrizte meg.

Piran látnivalók

Punta Piran és környéke

Az ovális alakú Tartini tér a déli felén egy kis kikötőbe torkollik, ahol hagyományos halászhajók, és privát hajók sorakoznak. A partvonalat végig hatalmas fehér sziklák veszik körül, amelyek egyrészt hullámtörőkén védik az utat a hullámoktól, másrészt a turisták, és a helyiek előszeretettel üldögélnek rajta, napoznak, vagy a naplementében gyönyörködnek.

Piran kikötő

Világítótorony és a tengerparti sétány

A hosszúkás félsziget csücskében áll az ikonikus Piranski svetilnik, és a 13. századi Szent Kelemen templom. A világítótoronytól kb. 250 métert lehet még a part mentén a sétányon menni (Presernovo Nabrezje), ahol a part egy meredek sziklafara fordulna rá – közvetlenül a templom harangtornya alatt.

Piran világítótorony

Harangtorony

Piran kihagyhatatlan látnivalója a Szent György-templomhoz kapcsolódó ikonikus harangtorony megmászása, ahonnan a tökéletes kilátás nyílik nemcsak a városra, hanem a Szlovén-Adriai-tenger környékére, a Strunjan Nemzeti parkra és a sziklás öbleire. A 47 m magas tornyot a velencei Szent Márk tér harangtornya ihlette, építése 1600-1615 között történt. Az erkélyére összesen 140 lépcső megmászásával juthatunk fel. A négy harang közvetlenül a lépcsők mellett találhatók, és negyed óránként szólalnak meg.

Séta Piran falain

A városfalakat a 7. és a 16. században építették, egykor az egész félszigetet körbe vették, de mára csak egy része maradt meg a város felett, a legmagasabb pontján. Az egyik legjobb program a falak mentén végig sétálni, és a tornyokba felmászni. Megéri a fáradtságot, hiszen a legszebb panoráma érte a jutalom: felülről láthatók az alatta lévő olajfa ligetek, a Tartini-tér a kikötővel, a harangtorony és a Szent György-templom, de a félsziget csücskén lévő világítótorony is más perspektívából figyelhető meg. Az egyik legjobb helyszín a naplemente megtekintésére, nyáron a falak este 9 óráig látogathatók.

Piran várfal

Strandok Piranban

A pirani strand mentén számos strandterület van, a sétány mentén betonozott lejárókkal, ahol könnyedén be lehet menni a vízbe, vagy a törülközőket le lehet helyezni, a legnépszerűbb a Hotel Piran mellett található Piran Public Beach, és a világítótoronytól a meredek sziklafalig található betonos és kavicsos strandok egyaránt. A városközponttól délre található a Fornače strand és a Bernardin strand, ahonnan az óvárosra nyílik gyönyörű kilátás.

Piran utazás

Piran szállás

Piran szervezett programok

Fotók: Planetofhotels.com, Pixabay

Látnivalók a közelben
Isztria látnivalók
További utazási tippek
Torremolinos látnivalók
Párizs különleges látnivalók
Positano
Mallorca látnivalók
Paphos látnivalók
Ayia Napa látnivalók