Maribor látnivalók

Maribor látnivalók

A festői fekvésű Maribor ideális egy rövid kirándulásra, Ljubljanától másfél órás autóútra található. Maribor legjelentősebb látnivalói a gyönyörű épületei egymás közelében az óvárosban találhatók, így akár pár óra alatt könnyen felfedezhetők. A városnézés mellett a környék az aktív sport szerelmesei körében is népszerű, sokan síelni érkeznek a közeli Pohorje sípályára, kedvelt program az esti sízés.

Maribor látnivalók – legfontosabb nevezetességek

Maribor Ljubljanától alig 130 km távolságra fekszik, Szlovénia második legnagyobb városa. Kevesen tudják, de Közép-Európa egyik legkellemesebb települése, a középkorban nem csak védelmi, de kereskedelmi jelentőséggel is bírt. Egykor fal vette körül, de a második világháború során sok épülete és műemléke semmisült meg.

Maribor látnivalók

Grajski Trg és a Maribori kastély

A város egyik főtere Vár tér, ahol a legjelentősebb látnivalók tekinthetők meg. A Dráva partján, az óvárosban található kastély az idelátogató turisták elsődleges látnivalója, a zsinagógától pár utcányira található. A barokk stílusú 15. századi kastélynak ma már csak néhány része maradt meg, valamint egy tartományi Múzeumnak is otthont ad. A múzeum jelentős műtárgy gyűjteménnyel rendelkezik, amely Maribor hosszú és viharos történelmét mutatja be. A 18. századi Szent Flórián szobor közvetlenül a tér közepén áll, annak jeléül, hogy a várost védje meg a tűztől.

Glavni Trg

A Fő tér a legszebb és legnagyobb tere Maribornak, ahol hangulatos kávézók és éttermek találhatók. Érdemes megtekinteni a gótikus-reneszánsz stílusú Városházát, és az udvarát, amely egy olasz udvarra emlékeztet. A tér közepén áll egy 17. századi pestisoszlop az 1680-ban véget ért pusztító járvány emlékére, amely Közép-Európa számos városában szintén látható.

Maribor látnivalók

Székesegyház

A Keresztelő Szent János székesegyház ad otthont Maribor legjelentősebb vallási eseményeinek, a Dráva közelében az óvárosban, a Slomškovo téren található. Az írásos emlékek már a 12. századtól említik, majd többször is átépítették a 14. és a 15. században, így a gótikus stílus mellett barokk elemek is felfedezhetők. A későbbiekben történt átépítésekor a harangtornyának a magassága a 76 métert is elérte. Napjainkban csak 56 m magas, mivel a harangtornyát a villámcsapás és a tűz sem kímélte.

Glavni Most

Érdemes a legjobb fotóért Glavni Mostot felkeresni, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik az óváros vörös tetős házaira és a környékre. Maribort a Dráva szeli át, a három boltíves Öreg hídon (Stari Most) maga Hitler is átsétált 1941-ben. A második világháború során egy része megsemmisült, az 1990-es években újították meg a mai formájára.

Maribor Stari Most

Pohorska libegő

A körkörös felvonó (gondola) Maribor egyik jelképe, az alsó állomása az óvárostól 5 km-re található. Akár oda, vagy oda-vissza szóló jegyek is válthatók.

Zsinagóga

A belvárosban lévő Sinagoga Maribor Európa egyik legrégebbi zsinagógája, a városfal mellett található. Jelenleg múzeumként működik, a része egy temető, talmud iskola, és rabbik számára fenntartott lakóegység is.

Stara trta – A világ legrégebbi szőlőtőkéje

Az óváros központjában található az Öreg Szőlőház, amelynek világhírű látnivalója a világ legrégebbi szőlőtőkéje, amely még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. A tőkét a középkorban a török hódoltság idején ültették. A ház, amely a városfal része volt elpusztult, azonban a szívós növény megmaradt és a mai napig terem gyümölcsöt. A Stara trta fajta az egyik legrégebbi háziasított borszőlő fajta Szlovéniában.

Pohorje sípálya

Maribor kifejezetten kellemes időjárással rendelkezik, nyáron sem túl meleg és a téli időjárása kimondottan kedvező a téli sportokra, a pályák decembertől márciusig várják a síelőket. A Pohorje az Alpok része, és a Mariborskoje Pohorje egy szemet gyönyörködtető hegycsúcs, ahonnan jó időben bámulatos kilátás nyílik a környező tájra és a városra. Pohorjén nagyjából 40 km hosszú sípálya található, a szintkülönbség több mint 320 m, így kezdők és középhaladók számára is kiváló, ugyanakkor fekete pályával is rendelkezik. A Pohorje síterep Szlovénia legnagyobb síterepe, több sílifttel (összesen 22), pályaszállással wifivel is rendelkezik. Népszerű az esti síelési lehetőség miatt, összesen 10 km hosszú szakasz este 9-ig látogatható, amely egyedülálló lehetőség a környéken. Nem csak télen látogatott, a melegebb évszakokban – tavasztól őszig- túraútvonalként is bejárható.

Maribor utazás

Maribor szállás

Maribor szervezett programok

Fotók: Arrivalguides.com, Pixabay

További utazási ötletek

Toscana látnivalók
Dubai Waterpark
Freiburg látnivalók
Bonn látnivalók
Como
San Gimignano