Ljubljana látnivalók

ljubljana látnivalók

Ljubljana Európa legkisebb fővárosainak egyike, azonban kellemes kulturális látnivalók sorát kínálja. Az óvárosa könnyen bejárható, és a dombtetőn magasodó várba akár siklóval is felmehetünk. Ljubljana ideális egy rövid hétvégi kirándulásra, de több napos programba jól beleilleszthető a Ljubljanától alig 35 kilométer távolságra található a Bledi-tó, amely nem csak Szlovénia, de Európa egyik legszebb természeti látnivalója.

Ljubljana legszebb látnivalói

Ljubljana annak ellenére, hogy főváros mindenképp a legélhetőbb városok közé sorolható, Magyarországról autóval gyorsan és vonattal is megközelíthető. Fő nevezetességei könnyed sétálással bejárhatók. Habár a város kiemelkedő világhírű turista attrakciókkal nem rendelkezik, ideális azok számára, akik a városi sétát kiegészítik hegyvidéki kirándulással és természeti látnivalókkal. Az ország mérete miatt nem csak a homokos tengerpartja, és gyönyörű települései közelíthetők meg gyorsan, hanem a Triglav Nemzeti Parkban lévő Triglav-hegy is. A top európai desztinációkkal szemben a ljubljanai nyaralás jóval pénztárcabarátabb kikapcsolódást nyújt.

ljubljana látnivalók

Szent Miklós- székesegyház

A szlovén főváros legismertebb látnivalója, a városkép jellegzetes épülete a zöld kupolájával, és iker haranglábaival. A barokk székesegyház 1707-ben épült, a belseje rendkívül gazdagon díszített freskókkal, szobrokkal, valamint a kupola kialakítása is érdemessé teszi a látogatásra.

Óváros

A meredek domb tövében húzódik az óváros, amely kacskaringós macskaköves utcákból áll, itt-ott kitűnő állapotban lévő középkori házak láthatók. A negyed dísze, a Robba-kút, amely Ljubljana fontos szimbóluma, valamint a 15. században épült Városháza. Az óváros csendes és nyugodt részén található meg a bájos tér a Gornji Trg, ahol a középkori épületekben hangulatos kávézók, éttermek, és teraszos kiülők kellemes pihenést kínálnak.

ljubljana óváros

Angyali üdvözlet temploma

Az 1646-ban épült lazacrózsaszín templom nem csak a színe, de a mérete miatt is uralja a teret. Alig pár lépésre a Ljubljanica folyótól, a Presernov téren található. Érdemes megtekinteni a barokk homlokzatát és a haranglábát, valamint a mennyezeti freskói, és oltárképe miatt a templombelsőt is.

Ljubljanai vár

A dombtetőn álló vár a legjelentősebb helyi attrakció, valamint a Szent György-kápolna és az őrtorony, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik az óvárosra. A vár építése különböző korokban zajlott, a fő épülete a 11. századból, míg az erődítményei és számos épülete a későbbi évszázadokban épült hozzá. A dombra gyalogosan és siklóval mehetünk fel, amely a belvárost a Várheggyel köti össze.  A felvonó alsó állomása a Központi Piac közelében a Krekov téren található. Nyáron meghosszabbított nyitvatartással látogatható, érdemes naplementekor felkeresni.

ljubljanai var

Presernov Trg

A város főtere, ahol a különböző építészeti stílusok keveréke található meg, napjainkban a legtöbb közéleti és kulturális esemény színtere. Legszebb épülete a barokk kori Angyali üdvözlet templom, valamint a bécsi szecessziós stílusú csarnok és palota épület.

Ljubljana hídjai

Hármas híd

A Ljubljanica folyó partján lévő Ljubljana hídjai meghatározzák a város látképét. A Hármas híd (Tromostovje) a város érdekes látnivalója, 1842-óta köti össze a Ljubljanica folyó két partját, az óvárost köti össze a Presernov térrel. Egy régi középkori hidat váltott fel, és az 1990-es években újították fel. Az eredeti kőhídhoz gyalogosoknak szánt oldalhidakat hoztak létre, és mindegyikéről két lépcsősor vezet le a folyó felett lévő teraszokhoz, így egy egyedülálló építészeti gyöngyszemet alkottak meg. A terv Joze Plecnik építésznek köszönhető, aki felelős a mai Ljubljana modern megjelenéséért. A hídon 2007-ben szűnt meg a gépjárműforgalom, amikor a belváros autómentessé vált. A hídon a korábbi aszfalt burkolat helyett tetszetős gránitburkolat váltotta fel. A gyalogoshíd kedvelt helye a turistáknak, mivel nagyon szép fotók készíthetők, különösen esti kivilágításban látványos.

Sárkányhíd

A Zmajski Most, a bécsi szecessziós stílusban épült, szintén kedvelt a turisták körében. A sárkányok Ljubljana fontos szimbólumai, a város címerében is megtalálhatók.

ljubljana hidak

Tivoli Park

A Tivoli Park a városközponttól nyugatra terül el, a hatalmas területen botanikus kertek, parkosított zöldterületek találhatók. A parkban található a Cekin és a Tivoli kastély, amely kortörténeti múzeumnak ad otthont.

Állatkert – Zoo Ljubljana

A Tivoli Parktól nyugatra található a Zoo Ljubljana, amely egy modern állatkert, a Bledi-tó, és a Postojnai-barlang mellett a leglátogatottabb turisztikai attrakció Szlovéniában. A területe közel 20 Ha, és több mint 6 km hosszú sétánnyal rendelkezik. Nevetes arról, hogy amikor volt Jugoszlávia területén kitört a háború néhány állatot más állatkertekből mint háborús menekült fogadtak be. A Zoo Ljubljana minden nap látogatható.

Ljubljana Egyetemi Botanikus kert

Ljubljana egyik nevezetessége a több mint 200 éves botanikus kert. A tavak mentén, és az árnyas ösvényeken való séta kedvelt időtöltése a természet szerelmeseinek. A Botanikus Kert üvegházai a Tivoli Városligetben találhatók. Érdemes vezetett túrák keretében a ljubljanai lápvidékre is ellátogatni.

Egynapos kirándulások Ljubjanából

Bledi-tó és környéke

Ljubljanából számos társaság szervez kirándulásokat, például a festői Bledi-tóhoz,  és a festői Postojnai-cseppkőbarlanghoz egyaránt. A barlangot egyedülálló módon  egy kisvasúttal  valamint egyes részeit gyalogosan lehet bejárni. A Bledi-tótól nem messze található a Vintgar-szurdok, amely kedvelt  túraútvonal, és szintén az ország  leghíresebb idegenforgalmi nevezetessége közé sorolható.

Škocjan barlang

Érdemes a közelben található másik nevezetes látnivalót is meglátogatni, az UNESCO védelem alatt álló Škocjan-barlangok,  a világ egyik legnagyobb földalatti kanyonja, és Szlovénia legszebb természeti csodájaként tartják számon. A barlang gyalogosan járható be, az útvonal nagyjából 2,5- 3 órát vesz igénybe – de igény szerint a terület korábban is elhagyható. A barlangok hőmérséklete a száraz helyeken állandóan 12 Celsius fok, míg a vizes helyeken 0-20 Celsius fok között váltakozik, de mivel a túra egy része a felszínen halad érdemes megfelelő öltözékről gondoskodni.

Mit kóstoljunk meg Szlovéniában?

Habár szlovén konyhában is megvannak a kimondottan szlovén specialitások, a konyhaművészetében  kellemesen keveredik egymással az olasz, a magyar és az osztrák ízvilág.

Jota

A levesek közül érdemes az ízletes és tápláló Jota-t megkóstolni, amely savanyúkáposztával, babbal, és főtt kolbásszal készül. Általában hegyi hüttékben kínálják, de a városi éttermek kínálatában is megtalálható.

Ricet

A Ricet hasonló alapanagokból áll, csak gerslivel egészül ki, és gyakran a kolbász helyett füstölt húsokkal főzik.

Zganci

A Zganci hasonlatos az erdélyi puliszkához, főételként és reggeliként is fogyasztják sósan és édesen egyaránt. Főételként sül húsokkal és salátával, míg reggelinek sült hurkával, káposztával tálalják.

Bledi krémes

A kremsnita, a vaníliakrémes Bledi-torta kötelező fogás kulináris élvezetek rajongói számára, először az 1950-es években a bledi Park Hotelben készítették el, és azóta is változatlan recepttel. A Bledi-krémest számtalan helyen árusítják, így akár Ljubljanában is megkóstolhatjuk.

Gibanica

Ez a főételnek is kiváló desszert Muravidékről származik, szinte minden szlovén étterem és cukrászda kínálatában megtalálható. A vékony tésztarétegek között különböző ízek – mák, alma, dió, túró, mazsola- töltelék található, de egyes helyeken tovább fokozzák az ízeket lekvárokkal is. Tálaláskor tejföllel, vagy porcukorral szórják meg.

Ljubljana szervezett programok